Gebelikte Anemi Kansızlık Hastalığın nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Anemi Kansızlık Hastalığın nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Gebelikte Anemi Kansızlık Hastalığın nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Gebelikte Anemi Kansızlık Hastalığın nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Anemi Kansızlık durumu, gebelik sırasında ortaya çıkan ve bununla patojenetik olarak ilişkili olan hemoglobin seviyesindeki bir azalma ile karakterize edilir. Gebelik aşamasında bir kadının kanındaki hemoglobin ve eritrosit eksikliği, hem çocuk doğurma hem de sahip olduğu hastalıklar ile doğrudan ilgili faktörlerden kaynaklanmaktadır. Gebe kadınlarda anemi en çok fizyolojik nedenlerden kaynaklanır. Bu elementin ( demir elementi) tüketimi, plasental kompleksin yeterli bir şekilde korunmasına duyulan ihtiyaçla ilişkili olan gebeliğin ikinci üç aylık dönemi ile başlar.

Demir, artan bir fetüs tarafından yoğun olarak tüketilir, plasentaya girer, bir kadının kanında dolaşan toplam kırmızı kan hücresi sayısını artırmak için kullanılır. Fizyolojik hemodilüsyon da bir neden olabilir. Bir kadının vücudunun artan demir ihtiyacı dolaşımdaki kan hacmindeki kademeli bir artışla açıklanmaktadır. Doğum sonrası dönemde anemi gelişimini tetikleyen faktörlerin doğum sırasında fizyolojik kan kaybı olduğu düşünülmektedir. Ek olarak, anemi gelişimine neden olabilecek bazı patolojik nedenler de vardır. Endüstriyel zehirler, birçok kronik hastalıklar, sideroblastik anemi ve talasemi ile zehirlenme durumunda eritrositlerin hacminde, hemoglobin seviyesinde bir düşüş gözlenmeye yol açar.

Gebelikte Anemi Kansızlık Belirtileri

Hafif anemide hastalık belirsizdir. Demir konsantrasyonu 90 g / l’nin altına düştüğünde, dokularda hemik hipoksinin ve demir eksikliğinin ilk belirtileri görülür. Bu hastalarda, zayıflık, baş dönmesi, kulak çınlaması, rahatsızlık ve prekardiyak bölgede ağrı, çarpıntı şikayetleri, egzersiz sırasında nefes darlığı gibi oksijen açlığı belirtileri vardır. Bu gibi hastalarda, mukoza zarının ve cildin solukluğu, sinirlilik, düşük konsantrasyon, hafıza kayıpları ve iştahın bozulması olarak görülür.

Doku, demir eksikliği nedeniyle, gebe kadında yorgunluk ağızda kötü tat alma, kırılganlık ve tırnak plakalarının kalınlaşması, ciltte artan kuruluk ve saç dökülmesi, sfinkter aparat zayıflığının gelişmesinden kaynaklanan kas zayıflığı ve idrar kaçırma durumlarını geliştirir. Bazı hastalarda, ağzın köşelerinde çatlakların ortaya çıkabilir, oral mukozanın iltihaplanması ve dış genital organların kaşınması ile kendini gösteren epitel hasarı ortaya çıkar. Orta ila şiddetli anemide, demir eksikliğinde bozulmuş karoten metabolizması nedeniyle ve mavi skleranın distrofik işlemlerinden kaynaklanan avuç içi ve nazolabial üçgen sararması görülebilir.

Gebelikte Anemi Kansızlık Tanısı

Gebe kadınların anemisi ile, hastalığın zamanında tanımlanması ve komplikasyonların gelişmesini önleyecek doğru tedavinin yapılması çok önemlidir. En bilgilendirici yöntem; bir kadının kanındaki hemoglobin konsantrasyonunun tespit edilmesini sağlayan, kanın genel ve biyokimyasal analizi gibi laboratuvar araştırma yöntemlerine başvurmaktır. Teşhisi teyit etmek için, siyanocobalamin ve folik asit serum seviyesini belirlemekle birlikte demir metabolizması ile ilgili bir çalışma yapılması gerekebilir.

Gebelikte Anemi Kansızlık Tedavisi

Gebe kadınlarda aneminin tedavisi, hemoglobin seviyelerini restore etmeyi, hipoksinin dışa vurumlarını ortadan kaldırmayı ve hemodinamik ve metabolizmayı stabilize etmeyi amaçlar. Hemoglobin seviyesini eski haline getirmek için, uygun yüksek dozda demir reçete edilir. Tercihen, ilaçların kullanımı, demirin yavaşça salınmasıyla depolanır. Aneminin parenteral düzeltilmesi, alınan iki değerli demire karşı toleranssızlık, sindirim organlarının mukoza zarının, akut mide ülseri veya duodenum ülseri emiliminin ihlali olarak gerçekleştirilir. Demirin emilimini arttırmak için askorbik asit ve ayrıca folik asit verilebilir.

Gebelikte Anemi Kansızlık Nasıl Önlenebilir?

Gebe kadınlarda anemi gelişimini önlemek için öncelikli olarak;  kandaki hemoglobin seviyesini belirlemek için gebelik döneminde taramaların sistematik olarak yapılması önerilmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.