Bekçi Göz Hastalıkları Sağlık Şartları – Yeni Sağlık Yönetmeliği
Bekçi Adayları, bu yazımda sizlere Bekçi Göz Hastalıkları Sağlık Şartları – Yeni Sağlık Yönetmeliği hakkında bilgiler vereceğim.
Bekçi Göz Hastalıkları Sağlık Şartları
Bekçi alımlarında sağlık raporu işlemlerinde Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğine göre Bekçi adaylarına sağlık raporu aldırılır. Tüm işlemler sağlık yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Öğrenci alımlarında sağlık yönetmeliğinin A bendi sadece geçerli olmaktadır. Diğer bölümler elenme sebebi sayılıyor. Sizlere aşağıda öğrenci adayların alması gereken sağlık raporu aşamasında Bekçi Göz Hastalıkları Sağlık Şartları – Yeni Sağlık Yönetmeliği ile geçerli olan şartlar neler olduğunu sağlık yönetmeliğinden alarak açıklamaya çalışacağım. Aklınıza takılan soruları yorum yazarak sorabilirsiniz.
A Dilimi
Göz hastalıkları yönünden sağlam olacaktır.
Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyrini ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereği aday mevcut sağlık durumu ile değerlendirilir.
(1) Görme ve diskromatopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmez.
(2) İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir.
(3) Okullara alınacak öğrencilerde; refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamı, her iki gözde ayrı ayrı;
a) Miyoplarda (sferik + silendirik) –2 diyoptriyi geçemez.
b) Hipermetroplarda (sferik + silendirik) + 1 diyoptriyi geçemez.
c) Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
ç),Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
d) Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü, düzeltmeden sonra 10’da 10 (tam) olmak zorundadır.
B Dilimi – Elenme Sebebi Sayılan Bölüm
(1) Camlarla düzeltildikten sonra, bir gözün görme gücü en az 10’da 2 olmak şartı ile iki gözün görme dereceleri toplamının; 20’de 15 ile 20’de 11 arasında olması (20’de 15 ve 20’de 11 dahil). Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 10’da 1 veya daha az olması D dilimi kapsamında değerlendirilir.
(2) Bir gözde 7 diyoptriyi geçmemek kaydıyla, her iki göz refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamı 14 diyoptriye kadar (14 hariç) olan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar. Belirtilen diyoptrilerle elde edilen görme derecesi B dilimi kadar olmalıdır.
Astigmatizmalarda, iki göz arasındaki refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamında, refraksiyon kusuru yüksek olan meridyenler esas alınır.
(3) Görme yolları ve retina patolojileri nedeniyle görme alanının; bir gözde 2/3 ten az ya da her iki gözde 1/2 den az kaybı.
(4) Görmesi, tashihle A dilimi veya B dilimi kadar olan, bir veya iki gözde santral görmeyi etkileyen pitozisler.
(5) Bir veya iki gözde, gözyaşı yolları ve gözyaşı kesesi deformiteleri ve fonksiyon bozukluklarına bağlı göz yaşarmaları.
(6) Bir veya iki gözde görmeyi bozmayan veya B dilimi kadar bozan;
a),Bir veya iki gözde psödofaki (ameliyatla lens ekstraksiyonu, göz içi lens implantasyonlusu), katarakt ameliyatları.
b) Katarakt.
c) Korneanın, vitreusun kesafetleri.
ç) Keratokonus.
(7) Görmesi, tashihle B dilimi kadar olan, keratorefraktif ameliyat geçirmiş olanlar.
(8) Bir veya iki gözde görmeyi bozmayan veya B dilimi kadar bozan;
a) Kronik konjonktivit, blefarit, üveit, korioretinit ile göz ve göz eklerinin diğer kronik enfeksiyonları.
b) Kas paralizileri, sinir hastalıkları, şaşılıklar, nistagmuslar.
c) Ekzoftalmiler.
ç) Koroidea, retina ve görme sinirlerinin hastalıkları, sekelleri, şekil bozuklukları, retinitis pigmentoza (tavuk karası) ve diğer retina distrofileri.
d) Retina ve retina damarlarında patolojik değişiklikler göstermeyen retina kanamaları, retina dekolmanı ve vitreoretinal cerrahiler.
e) Glokom veya glokom ameliyatları.
f) Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler.
(9) Bir veya iki gözde, görmeyi B dilimi kadar bozan, göz ve göz eklerinin, orbitanın künt veya penetran travmaları.
(10) Göz hastalıkları yönünden;
a) Göz ve göz eklerinin, orbitanın iyi huylu tümörleri.
b) Daha önce tümör tanısı almış olanlar ve mevcut durumu ile remisyonda olanlar.
(11) Kısmi veya total diskromatopsi (renk körlüğü).
UYARI: Yukarıda verilen bilgi Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır. Bu alanda daha fazla bilgi ve tıbbı bilgiyi bu alandaki doktora muayene olarak alabilirsiniz. Yönetmeliği aşağıdan indirebilirsiniz.