Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonun Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonun Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonun Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonun Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu   sindirim sisteminin primer lezyonu, toksik reaksiyon ve vücudun dehidrasyonu ile oluşan çeşitli etiyolojilerin bulaşıcı hastalık grubudur. Çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarının patojenleri oldukça fazladır.  Yaygın patojenler Gram-negatif  bakteriler ve  patojenik floradır . Ek olarak, viral patojenlerin ve mantarların neden olduğu bağırsak enfeksiyonları vardır.

Bağırsak enfeksiyonunun klinik belirtilerinin gelişmesine neden olabilecek tüm patojenlerin ortak özellikleri, bu patojenlerin enteropatojenikliğin yanı sıra endo ve ekotoksinleri sentezleme kabiliyetine sahip olmalarıdır. Bağırsak enfeksiyonu olan çocukların enfeksiyonu, beslenme, su veya ev temas yollarının fekal-oral mekanizmasıyla gerçekleşmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf ve bağışıklık sistemi reaktivitesi zayıf olan çocuklarda fırsat bekleyen bakterilerle endojen enfeksiyon oluşması mümkündür. Bağırsak enfeksiyonların kaynağına baktığımızda evcil hayvanlar taşıyıcıdır, çocukların temiz olmayan yiyecekleri tüketmeleri bademcik iltihabı,  furunculosis, streptoderma ile enfeksiyonu taşıyan kişilerin hastalığı bulaştırması söz konusudur.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonun  Nedenleri Belirtileri

Bağırsak enfeksiyonları özellikle çocuklarda geliştiyse, aşırı yüksek ateş 40 ve üzerindedir, vücutta kilo kaybı, iştah kesilmesi ve kusma görülür. Baş ağrıları, kaslarda kasılmalar, bilinç kaybı olabilir. Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu, karın iltihabının sol iliak bölgesinde lokalizasyonla, distal kolit semptomlarıyla kramp oluşması ile kendini gösterir. Dışkılama sıklığı günde 4 -20 kez değişir. Dizanteride, bulanık mukus ve kan safsızlıklarını içeren sıvı dışkı görülür. Hastalığın şiddetli formlarında hemorajik sendrom ve bağırsak kanaması gelişebilir. Çocuklarda görülen Salmonelloz en sık görülen çocukluk çağı bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık gastrit, gastroenterit, gastroenterokolit türüne göre ilerleyebilir.

Ateş, halsizlik, kusma, hepatosplenomegali ile karakterizedir. Dışkı çamur rengine sahiptir, mukus ve kan katkısı vardır. Genellikle bu bağırsak enfeksiyonu şekli iyileşme ile sonuçlanır, ancak bebeklerde ciddi bağırsak toksisitesi nedeniyle ölümcül olabilir. Hastalık yüksek vücut sıcaklığı halsizlik, uyuşukluk, iştahsızlık artışı ile başlar. Daha sonra kalıcı kusma veya yetersizlik meydana gelir, hızlı bir şekilde dehidratasyona ve eksizoz gelişmesine yol açan şişkinlik, sulu ishal belirtiler arasındadır.

Çocuklarda rotavirüs enfeksiyonu akut gastroenterit veya enterit tipine göre ilerler. Kuluçka süresi 1 – 3 gün arasında değişmektedir. Teşhis muayene, epidemiyolojik ve klinik verilere dayanarak yapılır. Doktorlar tarafından laboratuvar verilerine bakılarak tanı konur. Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu tanısını doğrulamak için,  çocuk dışkısının bakteriyolojik incelemesi gerçekleştirilir ve çocuklarda genelleştirilmiş bir bağırsak enfeksiyonu şeklinde kan kültürü, idrarın bakteriyolojik incelenmesi ve beyin omurilik sıvısı incelemesi yapılır. Önemli bir tanısal değer olarak serolojik yöntemler uygulanır ki bu yöntemler , hastanın kanındaki patojene antikorların varlığını tespit etmeyi sağlar.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarının tedavisi, uygun bir beslenme programı uygulama, oral rehidrasyon, etiyropik, patojenetik ve semptomatik tedaviler uygulamakla olur. Çocuğa kolay sindirebileceği sulu çorbalar, sebze çorbaları başta olmak üzere yarıdan fazlası su olan yiyecekler verilir. Besin maddeleri  tüketilirken su tuz ve  şeker dengesine dikkat edilir.

Etiyotropik tedavi, antibiyotik, bağırsak antiseptikleri ve enterosorbentlerin kullanımına dayanır.. Patogenetik tedavi, enzimlerin, antihistamin ilaçların atanmasına dayanır. Ayrıca, çocuğa antipiretik ve antispazmodik ajanlar verilebilir. Çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesi, sıhhi ve hijyenik standartlara uyuma, gıdaların uygun şekilde depolanmasına ve ısıl işlemlerine, suyun kirlenmeye karşı korunmasına, hastaların izole edilmesine ve ayrıca çocuk kurumlarında oyuncakların ve bulaşıkların dezenfekte edilmesine dayanır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.