Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozuklukları Nelerdir?

Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozuklukları Nelerdir?
A+
A-

Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozuklukları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozuklukları Nelerdir?

Çocuklarda cinsel kimlik bozuklukları ile olarak 1950’lerde ortaya çıkarılmıştır. 1980 yıllarında ise kimlik bozuklukları sınıflandırmaları yapılmıştır. Cinsel kimliğin oluşma süreci genel olarak ergenlik döneminde olmaktadır. Ergenlik döneminin tamamlanmasıyla birlikte cinsel kimlik oluşur. Cinsel kimlik bozukluklarının oluşmasının sebepleri arasında psikodinamik etkenler, sosyal etkenler, endokrin ve genetik etkenler bulunmaktadır. Okul öncesi dönemlerde küçük erkek çocukları anne rolüne girebilir ve kız kıyafetleri giyebilirler. Bu tür davranışların kısa süreli olması beklenir. Okul dönemi başladığında bu tür davranışların son bulması beklenmektedir. Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan çocuklarda ise bu durum sonlanmamakta, aksine karşı cinsin oyunlarına veya kıyafetlerine olan ilgi giderek artmaya başlamaktadır.

Çocuklarda cinsel kimlik bozuklukları yaşayanlar 4 yaşından önce de bu hastalığın sinyallerini hayatlarında vermeye başlarlar. Çocuklar çevreden gelen müdahaleleri önemsemezler ve ısrarla karşı cinse alaka duymaya devam ederler. Ailelerin bu konudaki tutumları çocuklarının geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Eğer bu durumun geçici olduğunu zannederek çocuklarını serbest bırakırlarsa ileride daha büyük sorunlarla karşılaşabilirler. Bazı aileler surumun vahimiyetini görmezden gelmek isterler ve bu problemle yüzleşmek istemezler ancak bu çocukları için büyük bir sorun oluşturmaktadır.

Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozukluğu Belirtileri

Çocuklarda cinsel kimlik bozuklukları belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Karşı cinsle oyun oynama isteği,
  • Karşı cinsin oyunlarına yönelik oyunlar kurma isteği
  • Oyunlarda karşı cinsi rol olarak seçme isteği,
  • Erkek çocuklarının kız kıyafetlerine ilgi duyması, kız çocuklarının da erkek kıyafete yönelmesi,
  • Bulunduğu cinsiyeti kabul etmeme ve sürekli olarak bunu dillendirme.

Yine çocuklarda bulunan karşı cinsin özelliklerini kendilerinde de olmasını istemeleri ve sürekli olarak bunu dillendirmeleri de bir kimlik bozukluğu belirtisidir. Çocuklar ilerleyen yaşlarda karşı cinsten olacağını hayal edebilirler.

Cinsel Kimlik Bozukluğu ile Karıştırılan Durumlar

Çocuklar karşı cinsin kıyafetlerini giymek isterler ancak cinsiyetlerinden de rahatsız değillerdir. Eşcinsellikte de kendi cinsiyetinden memnundur fakat kendi cinsinden olan kişilere ilgisi vardır. Her cinse yönelik genetik gelişimine sahip olmak da ara cinsiyet durumu olarak tanımlanır. Çocuklarda cinsel kimlik bozukluğu bu gibi rahatsızlıklarla bazen karıştırılmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.