Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Dermatit Nedir?
A+
A-

3 yaşına kadar bebeklerde daha sık görülen Seboreik Dermatit nedir? İnsan sağlığına olan etkileri ve rahatsızlık hakkındaki tüm detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebeklerin yanı sıra yaşı ilerlemiş kimselerde de görülebilen rahatsızlık, özellikle yağlı cilde sahip, sedef ve akne sorunu yaşayan kişilerde de daha yoğun bir şekilde görülmektedir.

Seboreik Dermatit Nedir?

Genellikle saçlı deri, göz kapakları ve kulaklar,  göğüs ortası ve kasıklar gibi kısımlarda daha yaygın görülen ve tedavisi kolay olan kaşıntılı ve döküntülü bir cilt hastalığıdır diyerek, Seboreik Dermatit nedir? Sorusunu kabaca cevaplandırabiliriz.

Yukarıda da belirtildiği üzere, hastalık genellikle 3 yaşına kadar olan çocuklarda daha yaygın görülse de, ileri yaş gruplarında da görülebilmektedir. Bebeklik döneminde genellikle kafa kısmında “konak” diye tabir edilen şekilde ortaya çıkan bu cilt hastalığı, bazı durumlarda daha ileri seviyeye giderek rahatsızlık verici düzeye ilerleyebilmektedir. Tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmasına rağmen, tedaviden sonra tekrar ortaya çıkma ihtimali de bulunmaktadır.

Genellikle yağlı cilde sahip kimselerin yanı sıra, sedef ve akne gibi rahatsızlığı bulunan kişilerde bu rahatsızlıklarla bir arada görülebilme ihtimali de daha yüksektir. Mantar gibi farklı mikroorganizmalar tarafından tetiklendiği bilinen rahatsızlık, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir.

Başka Hastalıklar İle Görülebilir mi?

Hastalığın, farklı hastalıklarla bir arada görülme olasılığı da yüksektir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan ve uzun süre yatmak zorunda kalan kimselerde daha fazla tetiklenen rahatsızlık, Parkinson hastalığıyla beraber görülme olasılığına sahiptir.

Seboreik Dermatit Tedavi Edilebilir mi?

Giriş kısmında da kısaca değindiğimiz üzere, tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Ancak tedavi için hastalığın aşamasına ve hastanın durumuna göre tedavi yönteminin belirlenebilir olması, son derece önem arz eden bir konudur.

Tedavi edilmesinden sonra sıklıkla tekrarlama eğilimi gösterebilecek hastalık, tedavi etmeden ömür boyu bir daha görülmeyebilir. Yani burada kişinin bağışıklık sistemi, cilt yapısı ve hastalığın safhası tekrar konusunda önem taşımaktadır. Tekrar edip etmeyeceği ile ilgili, uzmanların net bir görüş beyan etmesi mümkün değildir.

Kepeklenmenin oluşması şeklinde ortaya çıkan Seboreik Dermatit, kronik bir gelişme sonrasında ortaya çıkmışsa saç dökülmelerine, ciltte ciddi oranda kızarıklık, pullanma ve geniş tabanlı hafif kabarcıkların ortaya çıkması gibi sorunlar şeklinde kendini belli edebilmektedir.

Hastada yapılan deri biyopsisi sonucunda net tanı konulabilirken, hastadan genellikle idrar ve kan örnekleri istenmemektedir. Ancak farklı bir hastalık zannedilme ihtimalini artıran görüntülerde, kan ve idrar tahlili istenebilmektedir.

Hastalık düzenli bir şekilde tedavi sonrasında iyileşebileceği gibi, bazı durumlarda ise hiçbir tedavi yapılmadığı halde kendiliğinden sona erebilmektedir.

Seboreik Dermatit Önlenmesi İçin Ne Yapılmalı?

Öncelikle hastalığın görülmesine neden olabilecek faktörlerin, ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için stresten uzak durulmalı ve sinir sistemi sağlığının yıpranması engellenmelidir.

Kişinin uyku düzenine dikkat etmesi, dengeli ve doğru bir şekilde beslenmesi, aşırı yağlı cilde sahip olunması durumunda buna karşı önlem alınması gibi önceden dikkat edilebilecek şeyler, Seboreik Dermatit hastalığının ortaya çıkma olasılığını önemli ölçüde engellemektedir. Uygu düzenine dikkat etmek ve spor aktiviteleri yapmak da, hastalığın görülmesine engelleyici faktörler olarak bilinmektedir.

Hastalığa yakalanmamak için önemli olan bir diğer faktörse, cilt temizliğine dikkat etmenin yanı sıra kullanılan kozmetik ürünleri de dikkatli seçmektir.

Özetle yaygın olarak görülen Seboreik Dermatit hastalığının tedavisi mümkün olup, önceden bir takım şeylere dikkat edilmesi halinde ortaya çıkma olasılığı daha az olan bir hastalıktır.

Öneri: Seboreik Dermatit Nedir? Sorusuna cevap verdik. Seboreik Dermatit Nedenleri Nelerdir? Başlıklı yazımızda, hastalığın nedenleri hakkında çok daha geniş kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.