Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri

Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri hakkında bilgiler vereceğim.

Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri

Yoğun üzüntü verici ve karamsar düşünceler ve duyguların yoğun saldırısı altında olduğumuz bazı zamanlar vardır. Bu duyguların ve olumsuz düşüncelerin birçoğu çok güçlüler ve hayatımızı kuşatabilirler, bunların saldırılarına savunmasız kaldığımızda da iyileşmeleri zor olabilir. Duygusal stres altında olan kişilerin normal aktiviteye dönmeleri mümkün değilse ve zihinsel denge kaybedilirse psikolojik sorunlar baş gösterir.  Optimum yaşam ve rahatlık için hayatın iniş ve çıkışlarındaki zor durumlara uyum sağlamayı ve güçlü duygularla baş etmenin bir yolunu bulmayı öğrenmelisiniz. Bildiğiniz gibi, güçlü duyguların etkisi vücudumuzun biyolojik yapısının da bozulmasına neden olabilir.  Psikosomatik bozukluklar meydana gelir. Bunlar, nesnel bir organik değişiklik olmadığı zaman oluşurlar, çok sayıda inceleme ile dahi somatik patoloji saptanmayabilir, ancak hasta, somatik semptomlardan hala şikâyet eder. Ruhun bu gelgitlerinin vücut üzerinde bir etkisi vardır.

Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri

Duygusal strese gelince, zihinsel süreçler aktif uyarıcıyı daha önce olanlarla, yani önceki deneyimlerle analiz eder. Ve bu uyarıcı faktörün tedavisinden sonra bile,  tehdit duygusu ve kaygı varlığında yeniden sorunlar ortaya çıkabilir.  Çoğu zaman, stres; vücudumuzun dışsal gereksinimler, ele alınması gereken görevler ve yeteneklerimiz arasındaki uyuşmazlığa verdiği tepkidir. Bildiğiniz gibi, karakter seciye davranış ve yaşayış biçimi açısından insanlar birbirlerinden çok farklıdır, bu nedenle stresli durum önceki deneyim ve karakter özelliklerinin bütünü ile ele alınır. Birine zararlı olan bir gelişme olay diğer insanı etkilemeyebilir. Bu yüzden herkese farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerekir. Duygusal stres tüm vücut sistemlerini alarma geçirecek güce sahiptir. Stresin etkisi zamanla uzarsa ve kronikleşirse, o zaman kaygının ilk aşaması olarak, vücudun tüm özellikleri ile birlikte vücut direnç aşamasına geçer. Bu nedenle, hümoral sistemin ve otonom sinir sisteminin uzun süreli aktivasyonu, psikosomatik bozuklukların gelişmesine yol açabilir.

Duygusal Stresin Nedenleri ve Etkileri

Modern yaşamın gereklilikleri bize zor görevler yükler.  Temel olarak, bu fiziksel aktivite değil zihinsel aktiviteleri de kapsar. Ama yeteneklerimiz sınırlıdır, insan ruhu böyle sürekli ve yoğun bir gerilimlerle yüzleşmek için çok dayanıklı değildir. Bu nedenle, bu gerilime karşı belli bir süre direnç aşamasından sonra, yorgunluk aşaması başlar.  Psikosomatik bozuklukların ortaya çıkması, üstesinden gelinemeyen gerilimlerden kaynaklanır. Duyguların yetersiz ifadesi, iletişim sorunları veya duyguların engellenmesi psikosomatik bozuklukların tezahürlerinin artmasına neden olur. Genellikle, duyguların kontrolü, normal olma, topluma uyma ve suçlamalara ve yanlış anlamalara neden olmama isteğinin bir sonucudur.

Sonuç olarak, bizi gerilime itecek olayları karşılamaya çalışırken; duygusal stres yaşarız. Bu gerilimlerin azaltılması yolunu seçmemiz gerekiyor. Olayları değiştiremediğimizde, bakış açımızı değiştirmemiz yararlı olabilir. Olaylar ne kadar önemli olursa olsun, bizim sağlığımızdan daha önemli olamazlar. Ayrıca duygusal strese girmenin de bir çözüm olmadığını, işleri daha da kötüleştirdiğini gördüğümüzde, bu durumdan kolayca sıyrılabiliriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.