Egzamanın Yaşam Kalitesine Etkileri Nelerdir?

Egzamanın Yaşam Kalitesine Etkileri Nelerdir?
A+
A-

Yüzde egzama deride kaşıntı, şişme, pullanma ve kızarıklık ile ortaya çıkar. Egzama alerjik deri hastalıkları arasında en yaygın olarak görülen türdür.

Atopik egzama cildin inflamasyonun ile oluşur. Kronik bir rahatsızlıktır. Egzama derinin kızarması ile başlar ve takiben kaşıntı ile devam eder. Şiddetli durumlarda kabuklanma ve sızıntılar görülebilir.

Özellikle yüzde egzama hoş olmayan bir görüntü olduğu için hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Araştırmalara göre her on kişiden birinde yaşamının herhangi bir periyodunda egzama geçirdiği tespit edilmiştir.

Yüzde Egzama Genellikle Alerji Nedeniyle Oluşur

Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur. Duygusal sıkıntılar, ani stresler, duygudurum bozuklukları da egzamaya neden olabilmektedir. Bazen de hiçbir neden yok iken ortaya çıkabilmektedir. Ağırlıklı olarak bebeklik çağlarında ve okul öncesi dönemlerde ortaya çıkabilen egzama genellikle kendiliğinden geçme eğilimindedir. Egzama bulaşıcı değildir fakat kişiye rahatsızlık verir.

Egzamaya Yol Açan Nedenler

Duygusal sorunlar, stres faktörü, egzamanın ileri yaşlarda tekrar etmesine neden olabilir. Egzamalı veya egzama geçirmiş kişilerin derileri oldukça hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden uzak durmalıdırlar. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda olanlar yüz maskesi ve lastik eldiven kullanmalıdırlar. Genç kişiler meslek tercihi yaparken yağlar, boya maddeleri ve şampuan gibi malzemelerle çalışmak zorunda kalacakları meslekleri seçmemelidirler. Egzamanın nedeni olan alerji yapıcı madde bulunabilirse, hastanın o madden korunması yeterlidir.

Hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili olarak, hastaların her safhada nemlendirici kullanmalarının yararlı olduğunu, alevlenmelerin şiddetlenmesi halinde antienflamatuar ilaçlar alınmasının gerekli olduğu söylenebilir. Hastalığın tedavisi için birkaç yıl öncesine kadar sadece tropikal steroidler kullanılıyordu. Kortizon içeren bu ilaçların uzun süreli kullanımında; derinin incelmesi, Atrofi ve taleanjektazi, yani damarların yüzeyde belirginleşmesi gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Egzama tedavisinde son yıllarda kullanılan yöntemlerden biri de fototerapidir.

Egzama Başarıyı Düşürebilir

Yapılan araştırmalara göre egzama çocukların okuldaki başarılarını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Geceleri uykusu bölünerek kaşınma atakları yaşayan, sabahları bu nedenler ile yorgun olarak uyanan çocuklar derslerine odaklanamıyor.

Yüzde egzama yaşayan çocuklar ise görüntülerinden rahatsız olabiliyor veya arkadaşları tarafından rahatsız edilebiliyor. Şiddetli hale gelen kaşıntılar ve pullanmalar hem çocukları hem de yetişkinleri etkiliyor. Özellikle çocuklarda kronik olarak tekrarlayan egzamalar asosyal bir yaşama gidişi etkileyebiliyor.

Egzama hastalarının yaklaşık yüzde 70’inde ailede astım, saman nezlesi veya egzama gibi Atopik hastalıklardan bir veya birkaçı beraber bulunuyor. Anne veya babanın hasta olması çocuğun hastalık ihtimalini artırıyor. Egzamanın ilk belirtileri ise tipik olarak 3. ayda başlıyor. Bu dönemde en sık görülen belirti ise; yanaklarda oluşan kuru, kırmızı ve kepekli döküntüler. Saçlı deride, alında ve çene bölgesinde de benzer sorunlar gelişebiliyor. Kaşıntı genellikle geceleri daha şiddetli olabiliyor ve uykuyu bölebiliyor.

Cildi Yatıştıran Önlemler Nelerdir?

Egzamalı hastalar çevresel ısıdaki ani değişimleri tölere edemezler. Çocuğunuzu ani ısı değişimlerinden koruyun ve ısıyı hapseden sıkı giysiler giydirmekten kaçının.

Evinizdeki nem oranını yüzde 50’nin üzerine çıkarın. Sonbahar Atopik dermatit hastaları için zor bir dönemin başlangıcını oluşturur.

Alevlenme dönemlerinde günde 2 kez banyo yaptırın. Genellikle egzaması olan hastaların az banyo yapması önerilir. Oysa sanılanın aksine banyo sıklığını azaltmak çocuğun rahatsızlığını artırır. Banyo yaptırırken cildin tahriş olmaması için kese ve liften kaçının ve fazla miktarda sabun kullanmayın.

Nemlendirici krem sürün. Cildin normal görünmesi ve yumuşak hissedilebilmesi için su içeriğinin yüzde 10’unun üzerinde olması gerekiyor.

Ders çalışmada baskıcı tutum sergilemeyin. Çünkü stres oluşturan olaylar Atopik dermatitin seyrini kötü yönde etkiliyor. Öyle ki lokalize bir inflamasyona bir gece içinde bile tüm vücuda yayılabiliyor.

Önerilen İçerik: Seboreik Dermatit Bebeklerde Tedavisi Nasıl Yapılmakta? Başlıklı konumuzda, hastalığın bebeklerde görülmesi halinde nasıl tedavi yapıldığı hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.