Faydalı OS X Terminal Kullanım Örnekleri!

Faydalı OS X Terminal Kullanım Örnekleri!
154
A+
A-

Teknoloji kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Faydalı OS X Terminal Kullanım Örnekleri! hakkında bilgiler vereceğiz.

Faydalı OS X Terminal Kullanım Örnekleri!

Bu yazımızda faydalı OS X terminal kullanım örneklerine değineceğiz. Bu şekilde bilgisayar üzerinde hangi dosya içerisinde ve nerede olduğunu anlayabiliriz.

OS X Terminal sistemlerde gömülü olarak yer almaktadır. OS X’e ulaşmak için Command+ Space tuşlarına basmanız yeterlidir. Burada bir işlem gerçekleştirirken nerede olduğumuz da önemlidir. Bilgisayar üzerinde hangi dosya içerisinde ve nerede olduğumuzu bilerek işlemleri daha kolay bir şekilde gerçekleştiririz. Bu işlem için pwd komutunu kullanmak gerekir.

“ls -l ve “cd” komutu

Bulunduğumuz yeri öğrendikten sonra terminale ls -l komutunu verdiğimizde bu komut sayesinde dosyaların nerede olduğunu ve dosyalara kimin erişim sağladığını kolay bir şekilde görürüz. Bir adım ileriye gidersek gizli dosyalar için ise ls -la komutunu vermemiz gerekir. Cd komutuyla bu komuttan çıkabiliriz.

“man” komutu

Man komutu komutun nasıl kullanıldığını bize gösteren manuelin kısaltılması olup man kelimesinin yanına hangi komutu yazarsak yazalım o komutun nasıl kullanıldığını bize gösterir. İşimiz bittiğinde q tuşu ile çıkış yaparız.

“uptime” komutu

Özellikle bilgisayar üzerinde uzun vakitler geçiren biriyseniz. Bu komut sayesinde bilgisayar üzerinde ne kadar vakit geçirdiğinizi kolay bir şekilde görebiliriniz.

“mkdir” ve “rmdir “ komutu

Mkdir komutu sayesinde dosyaların içinde yeni dosya oluşturabilir rmdir komutu sayesinde ise bu dosyaları kaldırabilirsiniz.

“say” komutu

Mac’inizde herhangi bir yere yazdığınız yazıyı seslendirilmesi için “say” komutu da yer alıyor. Bu komut sayesinde istediğini yazıyı seslendirebilirsiniz.

“Caffeinate” komutu

Caffeniate komutu sayesinde bilgisayarınızın uyku moduna geçilmesi engellenir. Bu komuttan çıkmak için ise CTRL+C tuşunu kullanabilirsiniz.

“top” komutu

Bu komut sayesinde ise bilgisayar üzerinde yaşanan tüm işlemleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Çıkmak için ise Q tuşunu kullanmalısınız.

“history” komutu

History komutu ile de terminal üzerinden yaptığını işlemleri görebilirsiniz.

“afinfo” komutu

Bu komut ses dosyası açtığını vakit o ses dosyası hakkında bilgi verir.

“alloc” komutu

Bu komut ise kullanılan veya boş olan bellek hakkında bilgi verir.

“awk” dosyası

Bu komut sayesinde dosya içinde metin bulma ve değiştirmeye yardımcı olmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.