Gebelikte Apandisit Hastalığın Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Apandisit Hastalığın Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Gebelikte Apandisit Hastalığın Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Gebelikte Apandisit Hastalığın Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Apandisit Hastalığının ortaya çıkışına baktığımızda belirgin olarak; çocuk doğurma sırasında veya doğumun hemen sonrasında meydana gelebilecek olan bir akut veya kronik enflamatuar lezyondur. Gebelik evresinde apendiküler sürecin enflamatuar bir lezyonunun görünümü, bağırsak lümeninde karışık mikrofloranın aktivasyonu ile ilişkilidir. Bu durumda, ekin enfeksiyöz lezyonunun nedeni, en sık anaerobik spor oluşturucu olmayan bakteriler veya stafilo ve enterokok ve E. coli bakterisidir.

Gebelik döneminde, bebekte iltihabi lezyonların oluşumu buna katkıda bulunur. Pozisyonunu değiştirme durumunda karın organlarının yukarı doğru yer değiştirmesi, artan uterusun kalın bağırsak kısımları üzerindeki baskısının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu değişikliklerin sonucu olarak, bükülme, gerilme ve sürece verilen kan beslemesinin bozulması durumu meydana gelebilir. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak, enflamatuar odağı sınırlayan koruyucu yapışkan işlemlerin inhibisyonu gözlenmektedir.

Kabızlık Apandisit Gelişmesinde Etkendir

Bazen hastalığa kabızlık neden olabilir, gebe kadında gelişen kabızlık apandisit nedenidir. Bunun nedeni birçok hamile kadının bağırsak hareketi problemiyle karşı karşıya kalmasıdır. Bu durum, kabızlık, kas duvarının kasılma uyarıcılarına, progesteronun baskıcı etkisine karşı hassasiyetindeki bir azalmanın bir sonucu olarak peristalsisin bozulması olarak karşımıza çıkar. Kabızlık ile, bağırsak mikroflorasının virülansında bir artış vardır. Mide suyunun asiditesini değiştirmek de apandisit nedenidir.

Çoğu hamile kadının, gastrik sekresyonun asitliğindeki bir artışla karakterize edilmesine rağmen, kronik hipoasit gastritli bazı kadınlarda, iç organların lokasyonundaki bir değişiklik, sindirim sisteminde aktif üremeye neden olan koruyucu işleviyle artık başa çıkamadığı için, hastalığın ağırlaşmasına neden olur. patojenik mikroorganizmalar bu oluşumda baş rol alır. Bağışıklık sisteminin bozulması aynı zamanda hastalığa neden olan organizmaların aktif üremesine neden olan vücudun savunmasındaki fizyolojik düşüşün bir sonucu olarak patolojinin gelişiminde önemli bir rol oynar.

Gebelikte Apandisit Hastalığının Belirtileri

Gebeliğin ilk üç ayında, akut apandisit semptomları, gebelik süresi dışındakilerle hemen hemen aynıdır. Kadın, doğada kalıcı veya paroksismal olabilen sağ iliak bölgede keskin ağrıların ortaya çıktığını belirtebilir. Ağrı, karnın alt kısmının üçte birine yayılabilir ya da alt sırtta olabilir. Nadir durumlarda, ilk aşamada, ağrı mide bölgesinde lokalize olabilir ve sadece iltihaplanma ilerledikçe sağ ilyak bölgesine taşınır. Ayrıca, hasta karın duvarında gerginlik, ateş, şişkinlik ve dispepsi görülebilir. İkinci veya üçüncü trimesterdeki klinik tabloda ağrı daha az belirgindir ve ön karın duvarının uzunluğu palpe edilmesine izin vermez. Kadın, karın sağ tarafında, kostal marjına daha yakın lokalize olan orta derecede ağrı oluşumuna dikkat çekecektir. Subfebril vücut sıcaklığının ve dispeptik bozuklukların görünümü de belirtilebilir.Ek olarak gebelikte apandisit olan kadınlarda,  Obeztsova ve Bartome Michelson peritoneal semptomlarda bir artış vardır.

Gebelikte Apandisit Hastalığının Tanısı

Hastalığın teşhisi, atipik semptomların ortaya çıkmasıyla karmaşıklaşmaya başlar, bunun sonucu olarak kadın en sık gebeliğin erken sonlandırılması tehdidi ile karşı karşıya kalır. Tanı koymak için hamile kadına tam bir kan sayımı, karın boşluğunun ultrason takibi ve tanısal laparoskopi verilir.

Gebelikte Apandisit Hastalığının Tedavisi

Hamile kadında apendiküler sürecin enflamatuar lezyonunun belirtileri meydana geldiğinde, gebelik yaşı ne olursa olsun, acil hastaneye yatış ve apendektomi sağlanmalıdır. Komplikasyon gelişiminin önlenmesi ve gebeliğin sonlandırılması, postoperatif intestinal parezinin ortadan kaldırılmasına dayanır. Bunun için, apendektomi, prozerin, hipertonik lavman, miyometriyumda bir azalmaya neden olabilecek hiperosmotik sodyum klorür çözeltisi uygulanan hamile kadınlar kontrendikedir. Bağırsak peristalsisini normalleştirmek için, gebeliğin erken evrelerinde, solar pleksusun diatermisi belirtilir.

Gebelikte Apandisit Hastalığını Önlemenin Yolu

Gebe kadınların apandisit gelişiminin önlenmesi, kabızlık meydana geldiğinde, zamanında tedavi edilmesini sağlamaktır. Bu durum sindirim sisteminin enflamatuar lezyonlarına dayanır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.