Gündüz Uykusunun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri
Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Gündüz Uykusunun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri hakkında bilgiler vereceğim.
Gündüz Uykusunun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri
İnsan sağlığı açısından uyku hayatımızda büyük bir önem taşıyor. Peki, gündüz uykusunun faydalarını biliyor muyuz? California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre öğlen uykusu odaklanma ve çözüm üretme yeteneğine hız kazandırıyor ve beynin öğrenme kapasitesi artıyor. Türkiye ve ABD ülkelerde öğlen uykusu tembellik olarak görülse de, uykunun önemini yıllar önce keşfetmiş olan birçok Avrupa ülkesinde iş yerleri belirli saatlerde kapanır ve insanlar kısa, temiz bir uykunun ardından tekrar işlerine mutlu, daha zinde bir şekilde dönerler.
Araştırmalara göre yemekten sonra ya da öğlen vakitlerinde herhangi bir saatte alınacak olan 15-20 dakikalık bir uyku insan yaşamında verimliliğe yol açıyor, yaşam kalitesini arttırıyor ve verimliliği yükseltiyor. Uzmanlar, özellikle çocuklarının öğlen vakitlerinde mutlaka uyumasını öneriyor. Öğlen uykusu çocukların daha mutlu, odaklı ve ilgili olmasını sağlıyor. Öğlen uykusunu alamayan çocuklar mutsuz, ilgisiz ve huzursuz oluyor. Çocukluk çağında alınan kaliteli bir uyku beyin ve vücut gelişimi açısında büyük önem taşıyor. Yetişkinler de ise öğlen uykusu hafıza yeteneğini güçlendiriyor. Öğlen uykusunu gün ortasında ki kısacık bir tatil olarak düşünmek pek de yanlış olmaz. Kısa süreli bir uyku, insanı stresten uzaklaştırdığı gibi rahatlamasını sağlar. CNN’de yayınlanan bir habere göre, kısa bir gündüz uykusunun alışkanlık hale getirilmiş olması kişiler de, beynimizin yaratıcılıkla ilgili olan sağ tarafının daha aktif olduğu kanıtlanmıştır. Sanat ve kültür alanlarında çalışan veya ilgili alanlarda yakında ilgilenen kişiler kısa bir günsüz uykusunu önceliği haline getirmeliler.
Öğlen Uykusu Oldukça Etkili
BBC Future’da yayınlanan bir makaleye göre California Üniversitesi’nde bulunan Sara Mednick ve ekibinin 2008’de yaptığı bir araştırmada bir kupa kahve içindeki kafein (yaklaşık olarak 20 mg) ile 60-90 arası dakikalık gündüz uykusunun çeşitli hafıza testleri üzerinde etkisi ile kıyaslandı. Kahvenin uykusuzluğa hiç faydası olmadığı ve aksine olumsuz etki yarattığı görülürken, kısa bir uykunun hafızayı güçlendirdiği tespit edildi. Araştırmacılara göre kafein, hipokampus adı verilen beynin hafıza ve yön bulmasında önemli bir rol taşıyan bölgedeki sinir hücresinin iletici düzeyini arttırarak yeni öğrenilen bilgilerin hafızaya yerleşmesini uzun dönemli olarak engellediği söylüyor. Araştırmacı Sara Mednick, ‘’Enerjini toplamak istiyorsanız günün daha ileri saatlerinde, yaratıcılığınızı arttırmak için uyumak istiyorsanız günün daha erken saatlerinde kestirmeniz fayda sağlayacaktır’’ diyor. Uykudan tam faydalanmak için en az 60 ila 90 dakika arası uyumanın iyi olacağını fakat kısa uykunun da işe yaracağını söylüyor.
Yapılan araştırmalar sonucu araştırmacılar, sabah uyandıktan yaklaşık 6–8 saat sonra kısa bir uyku için en uygun vakit olduğunu söylüyor. Gündüz uykusunun gerçekleştirilmesi için en ideal saatlerin ise öğleden sonra 14.00 ile 16.00 arası en uygun zaman dilimi olarak görülüyor.
Gündüz Uykusu Daha Mutlu Hissetmeyi Sağlar
Huzursuz bir günün ortasında alacağınız kısa bir kestirme, zor durumlarla başa çıkmanızı ve problem yeteneğinizin yükselmesini sağlıyor.
Gerçekleştirilen bir araştırmada sağlıklı olan 11 katılımcı yer alıyor ve bu katılımcılar gece yalnızca 2 saat uyuduktan sonra iki defa 30 dakikalık şekerleme yapıyorlar. İkinci bölümde ise aynı katılımcılara gündüz uykusunun gerçekleşmesi için izin verilmiyor ve tüm gün uykusuzluktan şikayet ediyorlar. 30 dakikalık bile olsa gözlerini kapatabildikleri zaman uykuya ihtiyaç duymuyorlar.
Université Paris Descartes’daki çalışmayı yürüten Brice Faraut konuyla ilgili şunu dile getiriyor: ”Uykusuz bir gecenin hormonal etkilerini, 30 dakikalık bir gündüz uykusu yok edebilir.” Sadece 15 dakikalık bir uyku, sağlınızı daha iyi hale getirmenizi sağlıyor. Asla tembel değilsiniz. 15 dakika daha uyumayı hak ediyorsunuz.