Hamilelikte Kanama Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kanama Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Hamilelikte Kanama Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Hamilelikte Kanama Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Embriyogenezin sürecinden bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve hamile kadının vücudunda değişikliklerin gelişimini gösteren patolojik bir durum olarak değerlendirilebilen hamilelikte Kanama gebeliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Hem bir kadının vücudundaki fizyolojik değişikliklerin arka planı hem de belirli bir obstetrik patolojinin sonucu olarak gelişebilir. Erken evrelerde, hamile kadınların yarısı uterus boşluğuna yumurta yerleştirilmesi nedeniyle bu durumu hafif olarak yaşayabilir ancak çoğu durumda, hamilelik sırasındaki kanama sıklıkla kadın tarafından menstrüel olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan, hasta embriyojenez süresinin belirlenmesini zorlaştırabilecek bir tıbbi yardım ister. Böyle bir belirti, gebeliğin erken evrelerinde progesteron üretimi yetersiz olduğunda ortaya çıkabilir. İlk trimesterde hamilelik sırasında en sık görülen patolojik kanama nedeni spontan düşüklerdir. Böyle bir semptom yeni başlamış gibi görünebilir ve tamamen kürtajla ortaya çıkabilir. Gebeliğin yaklaşık 6 haftasında, ovumun ektopik eklenmesiyle kanama olabilir. Ek olarak, embriyojenezin bu zamanında kanama RH-uyuşmazlığı  olduğunu gösterebilir. Bazen uterusu besleyen variköz damarlardan dolayı sıkıntısı olan kadınlarda kanama olabilir. Bu durumda, hamilelik sırasında kanama dokulara kan alımının artması sonucu meydana gelir. İkinci trimesterde kanama çok daha az gerçekleşir ve spontan geç kürtaj veya ismik servikal yetmezliği gösteren patolojik bozukluklardan kaynaklanır. Ayrıca, bu patolojik durumun gelişimi, intrauterin fetal ölüm, plasenta previa normal olarak yerleştirilmiş bir plasentanın ayrılması olarak ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Kanama Nedenleri Sebepleri

Hamilelik sırasında kanamanın klinik tablosu, buna neden olan faktörlere bağlıdır. Fizyolojik değişikliklerden kaynaklanan embriyogenezin erken evrelerinde genital sistemden kan atımı, arka planda gerçekleşir. Hamilelik sırasında poliplerin, erozyonun, fibroidlerin varlığından kaynaklanan kanama, belirti göstermez.  Bu durumda, hafif bir kan tahliyesi olur ve korkutucu değildir,  sadece birkaç damla kan gelir semptom kısa sürelidir. Progesteron eksikliği ile birlikte kanama daha fazladır ve adet kanamasına benzer. Düşük sonucu ortaya çıkan kanama, lumbosakral bölge ve karın bölgesinde kalıcı veya kramp ağrısının gelişmesiyle birlikte görülür. Ek olarak, bir hamile kadında bulantı, baş dönmesi, halsizlik, vücut ısısında hafif bir artış yaşayabilir. Bu durumda kanama değişken yoğunlukta olabilir, sekresyonlarda sıklıkla doku parçaları olduğu gözlenir.

Hamilelikte Kanama Tanısı Nasıl Konur?

Gebelikte kanama nedenlerini belirlemek için kadının jinekolojik muayenesi yapılır. Fizyolojik etiyoloji değiştiğinde, hiçbir anormallik tespit edilmeyebilir. Hamilelik sırasında patolojik kanama olması durumunda, spontan kürtaj arka planında servikal bir açıklık tespit edilir. Artmış myometrial tonu, plasental abrupsiyonun başlangıcını gösterebilir. Laboratuvarda tanı yöntemlerinden insan koryonik gonadotropin konsantrasyonunu belirlemek için kullanılan analizlere baş vurulur. Enstrümantal tanı muayenelerinden biri olan ultrason taramasına ihtiyaç olabilir.

Hamilelikte Kanama Tedavisi

Hamilelik sırasında kanama için terapötik rejimin seçimi semptomun nedenine bağlıdır. Herhangi bir patolojik değişiklik yoksa veya bu durum polip hasarına neden olursa, tıbbi tedavi gerekli değildir. Bekleyen taktiklerin kullanımı servikal erozyon için endikedir. Düşük ve plasenta previa tehdidi ile gebe kadına daha sonra bir ilaç tedavisinin atanması ile bir obstetrik hastanede hemen hastaneye yatışı gerekir. Sedatif preparatlar ve tokolitikler uterus tonusunu azaltmak için kullanılır. Gebeliğin ovumun ektopik bağlanmasına neden olduğu kanama, yara izi kırılması veya düşük,  hastaneye yatış ve cerrahi tedavi gerektirir. Rezidüel fetal dokuların çıkarılmasından veya acil doğumdan ve kanamanın kesilmesinden sonra, antibiyotik tedavisi verilir. Plasentanın erken ayrılması durumunda acil bir sezaryen gereklidir.

Hamilelikte Kanama Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında kanamanın önlenmesi, stresin, aşırı fiziksel eforun, aktif cinsel temasların önlenmesi ve ayrıca rahim içi hamileliğin zamanında teşhisi ve kadın genitoüriner sistemindeki herhangi bir hastalığın olmamasını sağlamaya bağlıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.