İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler?

İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler? İtfaiyeci Adayları, bu yazımızda sizlere İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler?
A+
A-

İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler? İtfaiyeci Adayları, bu yazımızda sizlere İtfaiyeci Nedir? İtfaiyeci Nasıl Olunur? İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

İtfaiyeci Nedir?

İtfaiyeci yangınlar başta olmak üzere doğal afetler, kazalar veya diğer müdahalelerde yangın söndürme işlemini yapan kişilerdir. İtfaiyecilerin temel amacı vatandaşların can ve mal güvenliğini her ne pahasına olursa olsun göz etmek ve korumaktır. İtfaiyeci olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, otuz yaşından gün almamış olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, adli sicil kaydı temiz olmak, erkek adayların askerlikle ilişiği bulunmaması, kalıcı veya bulaşıcı hastalığı olmamak, işini yapmasına engel teşkil edecek sakatlık durumunun olmaması, kapalı mekan fobilerine sahip olmaması, lise veya dengi bir okuldan mezun olmak, erkekler için en az 1.70 cm, kadınlar için ise 1.67 cm boy oranına sahip olmak, görevini yapamamasına neden olacak ruhsal bir hastalığa sahip olmamak, daha önce ağır hapis cezası almamış olmak, lise mezunlarının C ve E, önlisans veya lisans mezunlarının B sınıfı ehliyetine sahip olması gibi şartları vardır.

İtfaiyecilerin yangınlara karşı önlem alması veya söndürmesi, arama kurtarma faaliyetlerinde bulunmak, doğal afetlerde ekiple beraber destek olmak, yangın esnasında can ve mal güvenliğini sağlayabilmek, trafik kazalarında görevlendirilmek, yaralıların hastaneye yetiştirilmesini sağlamak, doğal afetleri önleyebilmek için çalışmalar yapmak gibi görev ve sorumlulukları vardır.

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

İtfaiyeci olmak için en az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra ÖSYM tarafından hazırlanan üniversite sınavına girilmeli ve bu sınavdan alınan puanla Meslek Yüksek Okullarının İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü veya Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, İnşaat, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği gibi lisans düzeyi eğitim veren fakültelerde mezun olunması gerekir. Fakülte de eğitim tamamlandıktan sonra yine ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmeli ve bu sınavda bu mesleğin başarı puanına uygun bir puan alınmalıdır. Bu noktada KPSS ve özel şartları yerine getiren kişi itfaiye eri olmaya hak kazanır. İtfaiye eri unvanı alındıktan sonra Belediyelere başvurup mesleğini yapabilir.

İtfaiyeci Çalışma Alanları Neler?

İtfaiyeciler belediyelere bağlı olarak faaliyet gösteren İtfaiye Müdürlüklerinde görev alırlar. Trafik kazaları, orman yangıları gibi olayların günümüzde çok yaygın olması sebebiyle itfaiyecilerin iş olanakları günden güne artış göstermektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.