Jandarma Çevre Koruma Tim Personeli Nasıl Olunur?

Jandarma Çevre Koruma Tim Personeli Nasıl Olunur?

Çevre Koruma Timlerinde; Tim Komutanı, Tim Komutan Yardımcısı ve Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Uzmanı olmak üzere (3) personel görev yapmaktadır. Timlerde görevli personelin seçimine büyük önem verilmektedir. Personelin, çevre konusunda bilinçli, daha önce aldığı tüm görevlerde başarılı ve çevrenin korunması görevinin sorumluluğunu taşıyabilecek kapasitede olmasına özen gösterilmektedir.

Seçilen personel daha önce Jandarma İç Güvenlik Birliklerinde görev yapmış, çevre ve doğaya özel ilgi duyan, emsalleri arasında temayüz etmiş ve 4 yıllık fakülte mezunu personel arasından seçilmektedir. Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Uzmanları ise üniversitelerin 4 yıllık Kimya, Biyoloji ya da Çevre Mühendisliği Fakültelerinden mezun olan ve Devlet Memurluğu Sınavında başarılı olmuş şahıslar arasından seçilmektedir.

Çevre Koruma Timlerinde görevlendirilen personel, öncelikle çevre konusunda nazari ve uygulamalı temel eğitimden geçirilmekte olup, aldığı bu eğitimlere ilave olarak diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen seminer, konferans, toplantı gibi faaliyetlere de iştirak ederek çevre konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırılmaları sağlanmaktadır.

Jandarma Çevre Koruma Timi Hangi İllerde Var?

Türkiye coğrafyasının büyük bir bölümünde emniyet ve âsâyiş hizmetleri Jandarma tarafından yürütülmektedir. Buna bağlı olarak, çevre kirliliği sorunlarının büyük bölümü Jandarma sorumluluk alanında meydana gelmektedir.

Çevre, ekolojik denge ve doğal hayatın korunması, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi maksadıyla,Çevre Koruma Timleri teşkil edilmiştir.2002 yılından itibaren kademeli olarak (38) İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde kadrolu (41) Çevre Koruma Timi teşkil edilmiştir.

turkiye

Jandarma Çevre Koruma Timinin Görevleri Neler?

 – Çevrenin ve ekolojik dengenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi maksadıyla, sorumluluk bölgesinde kontroller yapmak ve meydana gelebilecek kirlilikleri takip etmek.

 – Suların kirlenmesine neden olan evsel ve endüstriyel atıkların tespiti durumunda, mevzuata uygun olarak tespit tutanağı düzenleyerek Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etmek.

– Tehlikeli atık ve tehlikeli kimyasalların taşınması işlemlerinin ilgili mevzuata uygun olup olmadığını kontrol etmek.

– Mahalli Çevre Kurulunca alınan kararlar gereği, kendisine verilen görevleri yerine getirmek.

– Mahallinde çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek ve gerekli tedbirleri almak.

Jandarma Çevre Koruma Timleri ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların korunmasına yönelik olarak avlanma, toplama ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında şu görevleri de yerine getirmektedir:

 – Tarihi eser, av hayvanları ve benzeri kültür ve tabiat varlıklarının kaçakçılığı suçunun işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

 – Kaçak yapılaşma, kaçak kesim ve diğer şekillerde orman alanlarının tahrip ve talan edilmesi, orman kaçakçılığı yapılması ve diğer orman suçlarının işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

– Orman yangını çıkması muhtemel yerleri tespit etmek, buralarda alınacak önleyici tedbirleri belirlemek, orman yangını çıkması durumunda yangın nedenlerini araştırmak, yangın tespit kiti, video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak durumu tespit etmek.

 – Devlet malı niteliğindeki korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılması, bozulması, zarara uğratılması, izinsiz yurt dışına çıkartılması, alınıp satılması ve taşınması durumunda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

 – Sit alanları ve orman alanlarında yapılan veya yapılmakta olan yapıları kontrol etmek, kaçak yapıların tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

– Jandarma sorumluluk alanında, Belediyelere, Hazineye, Yatırım izleme Müdürlüklerine, Katma Bütçeli Dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaçak yapılaşmanın tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

– Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararlarına aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları tespit etmek.

– Su Ürünleri Kanunu’na aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi gibi cihazları kullanarak suçları ve durumu tespit etmek.

– Sorumluluk bölgesinin çevre envanterini çıkarmak, kirlilik bölgeleri ve kirlilik sebepleri gibi hususları belirleyerek bilgi havuzu oluşturmak, gerekli istatistik ve analizleri yaparak hassas bölgelere yönelik önleyici tedbirleri belirlemek ve sonuçlarını ilgili makamlara bildirmek.

 – Emir verildiğinde çevre, doğal hayat ve ekolojik dengenin korunması konularında Jandarma Birlikleri’ne ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına eğitim ve teknik konularda destek sağlamaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.