Kadın Konukevi – Kadın Sığınma Evinde Nasıl Kalabilirim? Kadın Sığınma Evi Hakkında Her Şey

Kadın Konukevi – Kadın Sığınma Evinde Nasıl Kalabilirim? Kadın Sığınma Evi Hakkında Her Şey
A+
A-

Bu yazımızda sizlere Kadın Konukevi – Kadın Sığınma Evinde Nasıl Kalabilirim? Kadın Sığınma Evi Hakkında Her Şey  hakkında bilgiler vereceğiz.

Kadın Konukevi – Kadın Sığınma Evi

Kadın konukevleri, fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri ve kadın konukevi, sığınmaevi, kadın sığınağı, kadınevi, şefkatevi ve benzeri adlarla açılmış ya da açılacak yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.

Kadın konukevlerinden hizmet alan kadınların durumlarının, aileleri ya da eşleri ile olan anlaşmazlıklarının incelenmesi ve sorunlarının giderilmesine yönelik mesleki çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu kadın ve beraberindeki çocuklarına doğrudan ya da ilgili kurumlara yönlendirmek suretiyle güvenlik, danışmanlık, tıbbi destek, geçici maddi yardım, kreş, mesleki eğitim kursu, grup çalışmaları, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler vb. alanlarda destek sunulmaktadır.

Kadın konukevlerinde ne gibi hizmetler sunulmaktadır? Odalarda kaç kişi kalmaktadır? Kapasitesi kaç kişiliktir?

Kadın konukevlerinde kadınların durumlarının, aileleri ya da eşleri ile olan anlaşmazlıklarının incelenmesi ve sorunlarının giderilmesine yönelik mesleki çalışmalar ile birlikte kadın ve çocuklara doğrudan ya da ilgili kuruluşlara yönlendirmek suretiyle güvenlik,  danışmanlık, tıbbi destek, geçici maddi yardım ve kreş, mesleki eğitim kursu, grup çalışmaları, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler vb. alanlarda destekler meslek elemanları tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında sunulmaktadır.

Kadın konukevlerinin fiziki yapısına göre oda sayısı ve kapasite belirlenmektedir. Hali hazırda Bakanlığımız, Belediyeler ve STK’lara bağlı çalışan kadın konukevleri de dâhil olmak üzere toplam 143 kadın konukevi 3.444 kapasite ile hizmet vermektedir.

Herhangi bir geliri ve işi olmayan kadınlar kadın konukevinden ayrıldıktan sonra iş ve gelir desteği sağlanıyor mu?

Kadın konukevlerinin amacı, kuruluşa kabul edilen kadınların şiddetsiz bir ortamda, yaşadıkları travma ile başa çıkabilmeleri, yeniden sağlıklı ilişkiler sürdürebilmelerine destek olmak üzere mesleki çalışmalar yapılarak kadın konukevlerinden ayrıldıktan sonra yaşamlarını kendi talepleri doğrultusunda sürdürmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, şiddet mağduruna yönelik barınma hizmeti, geçici maddi yardım, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, hayati tehlikenin bulunması halinde geçici koruma altına alınmasının takibi ve izlenmesi, kreş yardımı, hukuki destek, tıbbi destek, eğitim-öğretim konusunda destek, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik etmek ve meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulması gibi konularda hizmetler sunulmaktadır.

Kadın konukevinde kalan kadın vatandaşlara ne kadar harçlık verilir?

Kadın konukevinden hizmet alan kadınların temel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ancak hiçbir geliri olmayan kadınlara özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere sosyal hizmet desteği olarak bulundukları ilin koşullar ve ilgili komisyonun belirlediği miktarda harçlık verilir.

Kadın konukevine girdiğimde istediğim zaman çıkabilir miyim?

Şiddet mağduru kadın hakkında ihtiyaç duyulması halinde koruyucu ve önleyici tedbir kararları alınmakta olup gerekli rehberlik hizmeti sunulur ve talep edildiğinde aydınlatılmış rıza formu doldurtularak çıkış işlemi yapılır.

Kadın konukevinde kalan kadınların özel ihtiyaçları karşılanıyor mu? (Çamaşır yıkama, kişisel sağlık ürünleri temini vb.)

Kadın konukevlerinin açılması ve işletilmesi hakkında yönetmelik kapsamında kadın konukevinden hizmet alan kadınların temel ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Kadın konukevinde kalan kadının sağlık problemlerinde nasıl bir yol izleniyor?

Sosyal güvencesi olmayan kadın ve beraberindeki çocuklar ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanır.

Kadın konukevinden ayrıldıktan sonra tekrar geri dönebilir miyim?

Kadın konukevi hizmeti sonrası; şiddet ve risk oluşması halinde dönebilir.

Şiddet mağduru kadınlar kadın konukevine nasıl kabul edilmektedir?

Konukevine kabulünü isteyen kadınlar il müdürlüğüne, ŞÖNİM’e, benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimlerine veya kolluğa başvurabilirler. Kadınların konukevine doğrudan başvuruları kabul edilemez. Konukevine kişisel olarak yapılan başvurular ŞÖNİM’e yönlendirilir. Konukevine kabulde kadınlardan herhangi bir belge istenmez. Konukevi yönetimi, resmi kimlik belgesi olmayan kadınların kimlik belgesi edinme işlemlerine destek olur.

Şiddet mağduru kadınlar kadın konukevinden ne kadar süre ile hizmet alabilirler?

Konukevinde kalma süresi, kadının ilk kabul birimine kabul tarihinden itibaren altı aydır. Kalış süresi, kadınların güçlenme süreci değerlendirilerek gerekli hallerde uzatılır. Uzatma süresi, sosyal çalışmacı ile çocuğu var ise çocuk gelişimcinin görüşü alınarak, değerlendirme komisyonu tarafından belirlenir.

Şiddet mağduru kadınların kadın konukevinden ayrıldıktan sonra alabileceği maddi destekler nelerdir?

Kadın konukevi hizmetinden yararlanmakta iken kendi istekleri doğrultusunda ayrılan kadınlara ve varsa beraberindeki çocuklarına, yapılan değerlendirme ve ihtiyaçları doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile belediyeler tarafından ekonomik destek, rehberlik ve danışmanlık hizmeti, iş ve meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik yönlendirme, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünde yardım ve danışmanlık, adli yardım hizmetlerine ulaşılabilirliğini sağlamak amacıyla hukuki destek sağlanmaktadır.

Ayrıca kadın ve beraberindeki çocukları için İl Müdürlüklerimiz kanalıyla, il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından, özellikle can güvenliği riski nedeniyle başka ile nakil edilen kadın ve çocuklarının ulaşım giderleri başta olmak üzere acil olarak ihtiyaç duyulan farklı giderlerin yanı sıra kira yardımı, ev eşyası yardımı gibi destekler de verilmektedir.

Bunun yanı sıra 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet mağduruna yönelik olarak geçici maddi yardım yapılması yönünde mülki idare amirliği ve aile mahkemesi hâkimliği tarafından karar verilebilir. Söz konusu makamlara bu yönde karar verilmesi istemiyle Bakanlık birimleri talepte bulunabilmektedir.

Şiddet önleme ve izleme merkezi(ŞÖNİM) nedir?

ŞÖNİM’ler, şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, çalışmaların yedi gün yirmi dört saat esasına göre yürütüldüğü merkezlerdir. İllerde ŞÖNİM teşkilatlanması tamamlanıncaya kadar Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Hakkında Yönetmelik kapsamında kendilerine verilen görevler İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.