pomem pmyo polis asker bekçi

Lise Mezunu Subay – Astsubay Nasıl Olunur? Lise Mezunu Subay Olma

Lise Mezunu Subay – Astsubay Nasıl Olunur?  Lise Mezunu Subay Olma
961
A+
A-

Asker adayları, bu yazımızda sizlere  Lise Mezunu Subay – Astsubay Nasıl Olunur?  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Liseden sonra Subay ve Astsubay olmak için alım yapılan okullar; Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksekokulu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesidir.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksek Okulu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksek Okulu teşkilatların astsubay ihtiyacını karşılamak için mesleki eğitime ağırlık verir. Meslek Yüksek Okulu (MYO) Komutanı, Jandarma veya Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfından albay rütbesine haiz subaylar arasından, Başkanın teşkilata yapacağı teklif üzerine Bakan tarafından atanır. Meslek Yüksek Okullarında Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca ihtiyaç duyulması halinde birden fazla ön lisans programı açılabilir. MYO, Güvenlik Bilimleri, Hukuk Bilimleri, Sosyal Bilimler, Deniz ve Denizcilik Bilimleri, Beden Eğitimi bölüm başkanlıkları ve ihtiyaç halinde açılmasına karar verilen diğer bölüm başkanlıkları ile Komutan yardımcılıklarından oluşur.

Genel Başvuru Şartları Aşağıdaki Gibidir. 2021 Yılı alım duyurusu henüz yayınlanmadı. 

1. Lise veya dengi okul mezunları veya kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olanlar ile denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmak kaydıyla yabancı ülke lise mezunu olanlar müracaat edebilecektir

2. Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksek Okuluna ön başvuru yapabilmek için; ÖSYM tarafından yapılan 2020 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) aldıkları puan esas alınarak;

(a) Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre, sıralamada en az 500.000’inci sırada yer alan adayın puanı almak,

(b) Şehit ve malul eş ve çocuklarının ise yukarıda belirtilen puanın en az %80’ini almış olması gereklidir.

(c) Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksekokuluna temin edilecek (1.000) öğrenci kontenjanının %5’i Şehit/malül eş ve çocukları kontenjanını oluşturacaktır.

(ç) YKS sınav sonucu olmayan veya belirlenen taban puanın altında not alan adaylar değerlendirmeye alınmayacaktır.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi 

Lise veya dengi okul mezunları veya kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olanlar ile denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmak kaydıyla yabancı ülke lise mezunu olanlar müracaat edebilecektir. Alımlar genellikle YKS sonuçlarından sonra olmaktadır.  2020 yılına ait puanlama bu şu şekilde oldu. 2021 alım duyurusu yayınlandığında sizlere buradan bilgiler vereceğiz.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesine başvuru için; ÖSYM tarafından yapılan 2020 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) aldıkları puan esas alınarak;

(1) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) 150 veya üzerinde puan almak,

(2) Alan Yeterlilik Testi’nden (AYT);

– Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre, sıralamada en az 250.000’inci sırada yer alan adayın puanını almak,

– Sayısal (SAY) puan türüne göre, sıralamada en az 100.000’inci sırada yer alan adayın puanını almak,

Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi Nedir?

Jandarma Genel Komutanlığının temel subay kaynağı olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi (JSGF) Ankara ilinde bulunmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı„nın ihtiyaç duyduğu miktarda subay yetiştiren, liseden sonra (5) yıl lisans (üniversite) düzeyinde eğitim-öğretim veren İçişleri Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumudur. JSGF‟de subay diplomasının ulusal ve uluslararası lisans diploması da verilmektedir. JSGF‟de öğrencilere lisans programı öncesinde nitelikli bir İngilizce hazırlık eğitimi verilmekte ve başarılı öğrencilere yurt dışında dil imkânı sunulmaktadır. JSGF‟den mezun olan subaylar ülkenin emniyet ve asayişinin sağlanmasında temel rolü oynayan Jandarma Genel Komutanlığı‟nın yönetim kademelerinde muvazzaf subay olarak görev almaktadır. Öğrencilerin bütün ihtiyaçları (Yeme, yatma, giyim, harçlık, eğitim-öğretim vb. ) devlet tarafından karşılanmaktadır.

MSÜ – Milli Savunma Üniversitesi Alımı 

Liseden sonra alım yapan bu üniversite MSÜ sınavı yapmaktadır. Bunun yanında TYT ve AYT sınavlarına da girmeniz gerekmektedir. Harp Okulları için TYT – MSÜ – AYT puanları dikkate alınıyor. Astsubay MYO için ise MSÜ ve TYT puanı dikkate alınmaktadır.

2021 Yılına Ait Başvuru Kılavuzu İçin Tıklayın 

31 Temmuz 2016 tarihli ve 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) kurulmuştur. Aynı KHK ile Harp Akademileri Kanunu yürürlükten kaldırılmış; Harp Akademiler, Askeri Liseler ve Astsubay Hazırlama Okulları kapatılmıştır.

Harp Okulu 4 yıllık eğitim veren lisans programıdır. Harbiyelilere mezuniyetlerini müteakip, “subay diploması” ile birlikte, bitirmiş olduğu bölüme ait “lisans diploması” da verilmektedir. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı; Kara Harp Okulu mezunu subaylar arasından seçilmektedir. Subaylar, devlet memurudur. KHO’ndan mezun olur olmaz maaş almaya başlamaktadırlar. Mezun olan subaylar, dinlenme ve eğitim maksatlı olarak aileleri ile birlikte yaz ve kış dönemlerinde sadece TSK personeline hizmet veren yerel ve özel eğitim merkezlerinden istifade edebilmektedirler. Orduevleri ile sosyal tesisler; konumu, konforu, sunduğu nitelikli ve ekonomik imkanlarıyla TSK mensuplarının hizmetindedir. Subaylar, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)’nun doğal üyesidirler.

Astsubay Meslek Yüksekokulu ise 2 yıllık eğitim veren önlisans programıdır. Askeri ve akademik eğitimleri başarıyla tamamlayan Astsubay MYO’lular Astsubay Çavuş rütbesi ile mezun olurlar ve biri Muvazzaf Astsubaylık diploması, diğeri ise öğrenim gördükleri programlara ait uluslararası geçerliliği olan Ön lisans diploması olmak üzere iki diploma almaya hak kazanırlar. Mezun olur olmaz Türk Milletinin gözbebeği bir kurumun seçkin bir personeli olmanın yanında düzenli bir maaş almaya başlarlar. Ülkenin hemen hemen tamamında hizmet veren lojmanlardan, ordu evlerinden, misafirhanelerden, yazlık ve kışlık eğitim tesisleri gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin birçok imkânından, aileleri ile beraber yaralanabilir, Emekli Sandığına tabi olacaklarından dolayı sağlık yönüyle, Türkiye standartları itibariyle günümüz şartlarında, iyi bir düzeyde sağlık imkanlarından yaralanma ayrıcalığına sahip olurlar. Personel aileleri, imkanlar dahilindeki tüm sosyal aktivitelerden faydalanabilme haklarına sahip olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.