Otomatik Bes İptali İçin Ne Yapmalıyım? – Kredi – Bankacılık

Otomatik Bes İptali İçin Ne Yapmalıyım? – Kredi – Bankacılık
A+
A-

Kredi – Bankacılık kategorimizdeki bu yazımızda Otomatik Bes İptali İçin Ne Yapmalıyım? – Kredi – Bankacılık hakkında bilgiler vereceğiz.

Otomatik Bes İptali İçin Ne Yapmalıyım?

Geleceğin teminatı kapsamında birikimlerin %25 devlet katkısı şeklinde desteklendiği bireysel emeklilik sistemi yani BES aracılığı ile emeklilik döneminde katılımcılar kendilerine ek gelir ya da aylık maaş şeklinde birikim ya da yatırım gerçekleştirebilir.

Eğer ki katılımcıların mevcut bireysel emeklilik Sistemi’ne dahiliyetleri mevcut ise bu sistemden çıkış yapmak amacıyla çeşitli detayları öğrenmeleri ve sürecin nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olmaları kendilerine çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Bireysel emeklilik sistemi planına dahil edilen katılımcılara bildirildikten 2 ay sonra otomatik olarak BES iptali açısından başvuru Hakkı kazanılmış olur. 45 yaş altında olan 4A ve 4-c SGK’lı olarak faaliyet göstermekte olan bütün TC vatandaşlarının zorunlu BES sistemine dahil edilmesi 9 Ocak 2017 tarihindeki yeni kanun ile yürürlüğe girmişti. Bu kanun kapsamına göre SGK’lı olarak faaliyet göstermekte olan vatandaşların ve  %3’lük bir oranda kesinti gerçekleştirilir ve bireysel emeklilik sistemine yatırılır. Yatırılan bütün bu ödemeler üzerine ise %25’lik devlet katkısı eklenir.

BES İptal Yöntemleri

Bireysel emeklilik sistemi yani kısaca BES olarak nitelendirilen bu sistem aracılığı ile vatandaşlara çeşitli emeklilik hakları kazandırıldı.

BES İptali Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik sistemi ile her ay düzenli bir şekilde ödenmekte olan katkı paylarının %25’lik kısmına karşılık gelen oranı devlet BES  hesabına ödemeyi yapmaktadır. Katılımcıların istedikleri zaman bireysel emeklilik sisteminden ayrılmaları kendilerine bırakılmış bir tercih olup, sistemden ayrılma durumunda katılımcıların taraflarına tutar yatırmadan önce çeşitli kesintiler olmaktadır. Bireysel emeklilik iptal etme işlemlerinden sonra genel itibariyle gelir vergisi yani stopaj kesintisi oranları şu şekilde hesaplanmaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminden hakkı kazananlar ile bu sistemden gerek vefat ya da maluliyet yahut tasfiye gibi zorunlu sebeplerle ayrılanlar açısından ℅5,

10 yıllık süreyle sistemde kalmakla beraber sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılmak isteyen katılımcılar ve diğer yatırımcılar açısından %10,

10 seneden daha az süre ile bireysel emeklilik sisteminde katılım sağlayarak ondan sonra ayrılmak isteyen katılımcılar için ise % 15 olarak belirlenmiştir.

Bireysel emeklilik sisteminin iptal edilmesi işlemleri sigorta firmaları ve bankalar aracılığı ile gerçekleştirilir. Eğer ki bir banka aracılığı ile BES’TEN ayrılmak istiyorlarsa katılımcıların bankanın emeklilik departmanı ile görüşmeleri ve iptal işlemlerini başlatmaları faydalı olacaktır. Aynı uygulama sigorta firmaları için de geçerli olmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.