PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır? – Videolu Anlatım
PMYO Adayları, bu yazımda sizlere PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır? – Videolu Anlatım hakkında bilgiler vereceğim.
PMYO Adayları, bu yazımda sizlere PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır? – Videolu Anlatım hakkında bilgiler vereceğim.
PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır?
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından alımı yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu için TYT puanın yanında Parkur yani Fiziki Yeterlilik Aşaması yapılmaktadır. Burada adayın kondisyonu oldukça önemlidir. Polis Akademisi alım başvurunun fazla olması durumunda parkur sürelerini kısaltarak adayları daha da zorlayabiliyor.
PMYO alımlarında Fiziki Yeterlilik Aşamasının puanlamaya etkisi %25’dir. Sadece %25 olarak bakmayın bir sonraki aşama olan mülakat aşamasına katılmak için parkuru geçmeniz gerekmektedir. Ondan dolayı parkur önemlidir.
Sizlere bu parkurlara katılan biri olarak tam puan almak istiyorsanız eğer hantal biri iseniz kesinlikle hazırlık kursları oluyor onlara gitmenizi öneririm parkurlar öyle bir kere de yapılacak şekilde değil. Ama spor ile uğraşıyorsunuz kondisyonunuz oldukça iyi ise o zaman parkur size kolay gelecektir. Sebebi ise kondisyonunun iyi olması seni fazla zorlamayacaktır. Sizlere bu konuda hazırlamış olduğumuz tüm istasyonları detaylı bir şekilde anlattığımız videomuzu sizlerle paylaşacağız. Videomuzu baştan sona izlemenizi öneririm.
Polis Akademisi Tarafından Açıklanan Parkur Cezaları Aşağıdaki Gibidir:
Yukarıdaki videomuzu izledikten sonra parkurdan tam puan almak için gerekli tüm bilgileri ve taktiklere ulaşmış olacaksınız.
1. İstasyon Jimnastik Sıçrama Tahtası
- Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramasının ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir.
- Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi sıçrama olarak sayılmayacak ve 5 sıçrama hareketinden bir tanesi bile nizami olarak yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.
2. İstasyon Lastiklerin Arasından Geçme
- Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemesinin ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir.
- Bu istasyondaki lastiklerden hiçbirinin içine nizami basmadan geçmesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir.
3. İstasyon Ağırlık Taşıma
- Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından dolaşmadan geriye dönerek istasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye,
- Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına 1 (bir) saniye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Ayrıca aralarında 14 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.
- Ağırlıkları 14 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Dubalardan herhangi birini deviren adaya ceza karşılığı bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Aday ağırlıklarla dubaların arkasından dönerken ağırlıkların her ikisi de dubanın dışından olmak kaydıyla dönecek, ağırlıkların bir tanesini dubanın içinden döndürmek kaydıyla dönmesi halinde bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
4. İstasyon Sağlık Topu
- Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
- Sağlık topuna dokunma hareketinde aday önce en uzaktaki topa dokunarak sonra geçerken dokunmadığı ilk topa dokunacak ve sonra ilk dokunduğu topa tekrar dokunarak istasyonu tamamlayacaktır. Bu istasyonu bu şekilde yapmayan, önce birinci topa dokunan sonra ikinci topa dokunarak diğer istasyona geçen adayın ikinci topa dokunması bir dokunuş sayılacaktır. İlk topa dokunması sayılmayacak ve bu şekilde iki top arasındaki mesafeyi kat etmeyecek şekilde diğer istasyona geçen adayın bitirme süresine ceza karşılığı olarak 6 (altı) saniye ilave edilecektir.
- Adayın topa dokunmasından dolayı topların top haznesinden çıkması durumunda aday, topun peşinden değil topun bulunması gereken hazneye dokunacaktır.
- Bu istasyondaki sağlık toplarının hiçbirine dokunmadan geçmesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir.
5. İstasyon Takla
- Takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan veya dubayı deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
- Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.
6. İstasyon Salalom
- Her bir eksik geçiş için ve çubuğunu deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
- Slalom çubuklarının bulunduğu parkuru hiç yapmadan geçmesi halinde aday, diskalifiye edilerek elenecektir.
7. İstasyon Engel Etabı
- Bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmesi yerinden çıkarması (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. Engel çubuklarının bir birlerine takılış yönü adayın geliş yönüne bakacak şekilde olacaktır. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
- Bu istasyondaki engellerin hiçbirini nizami geçmemesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir.
8.İstasyon Bitiş
Adayın bitiş çizgisine kendini atarak kronometreyi durdurması halinde adayın vücudunun herhangi bir kısmının parkurun bitiş çizgisinin içerisinde kalması durumunda adayın bitiş süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye ilave edilir.
Fiziki Yeterlilik Parkuru içerisinde herhangi bir istasyonu yapmayan veya yapamayan aday elenecektir. Fiziki yeterlilik parkurunda sayılı istasyonlarda sıçrama tahtası, lastik engeli, sağlık toplarına dokunmalar, slalom çubuğu geçişleri gibi engelli geçiş istasyonlarından adayların bu istasyonları geçebilmeleri için her istasyonda en az bir hareketi nizami yapma zorunluluğu vardır. Her istasyonda en az o istasyon hareketinden bir tanesini nizami yapamayan aday bir sonraki istasyona geçemez ve diskalifiye edilerek elenir.
Adayların başarılı sayılabilmeleri için oluşturulan parkuru erkek adayların 48 saniyede, kadın adayların 51 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunun 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan erkek adaylar, 43 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan kadın adaylar 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 48 saniyenin üzerinde tamamlayan erkek adaylar, 51 saniyenin üzerinde tamamlayan kadın adaylar fiziki yeterlilik sınavında 70 puanın altında alan adaylar yönetmelik gereği başarısız sayılır. Fiziki yeterlilik sınavında 70 puanın altında alan adaylara 0 puan verilir. PMYO Fiziki Yeterlilik Parkurundan Nasıl Tam Puan Alınır