Polis Akademisi Raporu: Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kısa Tarihi

Polis Akademisi Raporu: Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kısa Tarihi
A+
A-

Bekçi Adayları, bu yazımda sizlere Polis Akademisi Raporu: Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kısa Tarihi hakkında bilgiler vereceğim.

Polis Akademisi Raporu: Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kısa Tarihi

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi Başkanlığı, mahalle bekçileriyle ilgili ‘Güvenliğin Kurumsal Yönetiminde Destekleyici Polislik – Bekçilik Örneği’ isimli bir rapor hazırladı.

Türkiye’deki bekçilik uygulamasının tarihine bakıldığında her ne kadar günümüzdeki anlamıyla bekçilik sistemi yeni bir olgu olsa da, Orta ve Batı Asya’daki ilk Türk toplumlarında dahi çobanlar, darugalar veya yasavullar gibi belirli bir şeyi veya kimseyi gözetme, koruma ve kollama görevini ifa eden aktörler ilk bekçilik örnekleri sayılabilecek uygulamalar olmuştur. Çarşı ve mahalle bekçiliğinin kurumsal bir yapıya dönüşmeye başlaması İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han döneminde olmuştur. Osmanlı dönemindeki bekçiler, üstlerinde kara koyun postu ve ellerindeki ucu demirli sopa ile gece mahalle ve sokakları dolaşarak ellerindeki sopayı kaldırım taşlarına vurur, çıkardıkları ses ile suçlulara korku salarlardı. Devletin resmi görevlisinden ziyade yerel halkın ücretini ve ihtiyaçlarını karşıladığı bu bekçilik müessesesinin zaman içerisinde geçirdiği düzenlemelerden sonra tam anlamıyla resmi bir statüye kavuşması 1966 yılında 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile olmuştur.

1993 yılında durdurulan bekçi alımları 2016 yılında tekrar aktif hale getirilerek; 2016 yılı itibari ile günümüze kadar düzenli olarak bekçi alımları yapılmıştır. 2016’da sadece 3.147 olan bekçi sayısı 2019 yılı itibariyle 21.311 olmuştur. Bu sayının 2023 yılına kadar 30 bine ulaşması beklenmektedir. Yeni bekçi alımlarının asayiş olanlarına da olumlu etkisi olmuştur. Türkiye genelindeki yakalanan suçlu sayıları, açıktan hırsızlık suçundan yakalama sayıları ve kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçundan yakalanma sayıları 2016, 2017 ve 2018 yılları için sırasıyla incelendiğinde; bu suç oranlarının bekçi alımlarındaki artışla uyumlu bir şekilde düşüşe geçtiği gözlenmiştir. Bekçilerle birlikte GBT ile sorgulanan kişi sayısı artmış ve GBT ile aranan şahısların yakalanmalarında da ciddi mesafe katedilmiştir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Hasan dedi ki:

    2019-1 bekçi alımında 50 saniyeden 48 saniyeye düşürülmesinden dolayı çok hevesli olarak yapmak istediğim vatana bir bir faydam olmasını çok istiyordum ancak 49 saniyede parkuru bitirdim ve kaybettim. Burada haklarımız yendiğini ve Bu millete fayda sağlayamadiğim için çok üzgünüm SAYIN İÇİŞLERI BAKANIM SESİMİZİ DUYMANIZI İSTIÝORUZ SAYGILAR

error: İçerik Korunmaktadır.