Polis Alımlarında Arşiv Kaydı Nedir?
Polis adayları bu yazımda sizlere Polis Alımlarında Arşiv Kaydı Nedir? hakkında bilgiler vereceğim. POMEM, PAEM, PMYO, PÖH alımlarında da aynısı geçerlidir.
Polis Alımlarında Arşiv Kaydı Nedir?
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan alımlarda, Adli Sicil Kaydı – Arşiv Kaydı olup olmadığını sormaya başladı. 26. Dönem POMEM Sınav Başvuru Formunda adaylara Arşiv Kaydının olup olmadığı soruldu. Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı birbirinden farklıdır.
Adli sicil kaydı ile “arşiv kaydı” iki farklı kavramdır. Mahkumiyet hükümleri önce adli sicil kaydına alınır, daha sonra belli koşulların gerçekleşmesi halinde, mahkumiyet hükmüne dair bilgiler silinerek arşiv kaydına alınır. Arşiv kaydı belli koşulların gerçekleşmesi halinde silinebilir:
- Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.
- Arşiv kaydına alınan mahkumiyet hükmü, TCK dışındaki kanunların ceza mahkumiyetine bağladığı hak yoksunluklarına neden olan bir mahkumiyet ise; cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı alınamamış ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir. Bu hüküm nedeniyle ceza mahkumiyetlerinin büyük bir kısmı 15 yıl veya 30 yıl süresince arşiv kaydında kalmaktadır.
-
Hükümlünün ölmesi, fiilin suç olmaktan çıkması gibi nedenlerle de arşiv kaydı silinir.
Polislik E-Devlet Adli Sicil Kaydı Sorgulama
Kaynak: https://barandogan.av.tr/