SİHA – İHA Nedir? SİHA – İHA Özellikleri Nelerdir?
İnstagram kullanıcıları için bu yazımızda SİHA – İHA Nedir? SİHA – İHA Özellikleri Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
İnstagram kullanıcıları için bu yazımızda SİHA – İHA Nedir? SİHA – İHA Özellikleri Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
SİHA – İHA Nedir? SİHA – İHA Özellikleri Nelerdir?
Yeni nesil savaş teknolojilerinin vazgeçilmezlerinden birisi olan İnsansız Hava Araçları Türk Ordusu tarafından etkin olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu kapsamda dünya literatürüne giren bir operasyon yapıldı. Dünyada ilk kez yerli ve milli Silah Kullanan İnsansız Hava Aracımız havalanıp, rejim hedeflerini hassas füzelerle imha etti.
Türkiye’nin insansız hava araçlarına yönelmesindeki en önemli etkenlerin başında uzun yıllardır teröre karşı vermiş olduğu mücadele geliyor. Bu çerçevede Türkiye’nin İHA serüveni, operasyonel anlamda ilk insansız hava aracı GNAT’ı 1990’lı yılların başında ABD’den alması ile başladı. Bu sürecin sonrasında 1992 yılında kendi milli ve yerli imkanlarıyla üretmeye çalıştığı insansız hava araçlarını tüm zorluklara rağmen 2010 yılında üretmeyi başardı.
2010 yılında yerli imkanlarla üretilen ve kullanılan ilk İHA olan ANKA ile Türkiye operasyonel anlamda teknolojik geliştirmelere başladı. Bu bağlamda Baykar firmasının ürettiği Bayraktar TB-2 İHA ve SİHA’ları ile dünya sıralamasında 2. sıraya kadar yükseldi.
SİHA Nedir?
Uzaktan kumanda edilebilen veya bir uçuş planı boyunca otomatik olarak hareket eden hava aracı SİHA, birçok alanda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin İlk Silah Kullanan İnsansız Hava Aracı
Silah Kullanan İnsansız Hava Aracı Özellikleri
-Gövde Uzunluğu 6.6 metre
-Kanat Açıklığı 12 metre
-Toplam Kalkış Ağırlığı 650 kg
-Faydalı Yük Ağırlı 55 kg
-Azami Hızı 120 knot
-Servis İrtifası 27.000 feet
-Havada Kalma Süresi 25 saat
İHA Nedir?
Uzaktan kumanda edilebilen veya bir uçuş planı boyunca otomatik olarak hareket eden hava aracı İHA, birçok alanda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye ise bu İHA’ları üreten 8 ülke arasında yer alıyor. İlk olarak 1982 yılında İsrail tarafından kullanılan İHA’lar daha sonra ABD tarafından Hunter ve Pioneer programları ile kullanıma sokulmaya başlandı. Sonrasında teknolojinin gelişmesi havada en güvenilir şekilde kalabilen İnsansız Hava Araçları’nın kullanım alanlarını da artırdı.
İnsansız Hava Araçları’nın kullanım alanları
1- Gözetleme
2- Keşif
3- İmha gibi askeri amaçlar
4- Taşımacılık (Genişleyen sivil alanlar dahil.)
5- Zirai ilaçlama
6- Kamera çekimi
7- Yangın Söndürme