Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri personel ve öğrenci alımlarında geçerli olan sağlık yönetmeliğinin Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları aşağıdaki gibidir.  Yazının sonunda bulunan Sağlık Yönetmeliğini inceleyerek detaylı bilgi edebilirsiniz.

Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

ÜROGENİTAL ORGAN HASTALIKLARI

MADDE 53

A) 1. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan böbrek, pelvis renalis, üreter ve mesanenin şekil bozuklukları, iyi huylu tümörleri, konjenital anomalileri, nedeni bilinmeyen izole mikroskobik hematürileri.

2. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, komplikasyon yapmamış böbrek, üreter ve mesanenin taşları ve ameliyatları ve bunların nüks eden taşları.

3. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, tıbbi ya da konservatif tedavilerle düzeltilebilir olduğu ortaya konmuş idiyopatik ya da nörojenik gece işemeleri dahil işeme fonksiyon bozukluğu.

4. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, kadınlarda çalışma gücünü bozmayacak ve tedavi edilebilir nitelikteki pelvik organ prolapsları, alt üriner sistem fonksiyon bozuklukları ve genitoüriner ağrı sendromları; erkek ya da kadında üriner sistemle ilişkili tedavi edilebilir nitelikteki fistüller.

5. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, laboratuvar bulguları ile saptanmış, tedavi ve istirahat ile tamamen iyileşmiş, fonksiyonel bozukluk ya da komplikasyona neden olmamış üriner sistem tüberkülozu.

B) 1. Görüntüleme yöntemleriyle (USG ya da BT) varlığı saptanan, böbrek sintigrafisinde veya manyetik rezonans görüntülemede tek böbrekte fonksiyon bozukluğuna yol açmış üriner sistemin doğmalık ya da edinsel patolojileri ya da ameliyatları; her iki böbrekte ileri derecede kalisyel deformasyon, skar dokusu, çoğul taş oluşumu gibi komplikasyonlara yol açmış üriner sistemin doğmalık ya da edinsel patolojileri ya da ameliyatları; fonksiyon bozukluğuna bakılmaksızın renal ptozis hariç her türlü renal ektopi ve ototransplantasyon.

2. En az beş aylık tıbbi ya da konservatif tedavilerle düzeltilebilir olmadığı ortaya konmuş idiyopatik ya da nörojenik gece işemeleri dahil işeme fonksiyon bozukluğu, bu tanılarla ve genitoüriner ağrı sendromları ağrı tanısı ile tekrarlayan botilinum toksin enjeksiyonlusu veya mesane pili (sakral nöromodülasyon) implantasyonlusu.

3. Laboratuvar bulguları ile saptanmış, çok ilaca dirençli olduğu bakteriyolojik olarak gösterilmiş ya da tedavi ve istirahat sonucunda fonksiyonel bozukluk veya komplikasyona neden olduğu anlaşılan üriner sistem tüberkülozu.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Laboratuvar bulguları ile saptanmış, istirahat ve tedavi ile iyileşmeyen, iki yıllık antitüberküloz tedaviden sonra bakteriyolojik veya patolojik olarak aktivitesini devam ettiren kronik üriner sistem tüberkülozu.

2. Böbrek, üreter ve mesanenin kişinin çalışma gücünü azaltan ve ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış bir ya da iki taraflı anomalileri, hastalıkları, sekelleri, ameliyatları ve nüks eden böbrek taşları.

3. Üretero-kütanestomi ve üretero-enterestomi ameliyatları, üriner diversiyon amaçlı gastrointestinal sistemin kullanıldığı ameliyatlar, mesanenin her çeşit ögmentasyon ameliyatları.

4. Tıbbi ve cerrahi tedavinin yarar sağlamadığı üriner sistem fistülleri.

5. Bir böbreğin çıkarılması ya da fonksiyon bakımından yok hükmünde olması.

6. Üriner sistemin kötü huylu tümörleri ve ameliyatları.

7. Üriner sistemin ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış inoperabl iyi huylu tümörleri.

MADDE 54

A) 1. Prostat, üretra ve penisin fonksiyon bozukluğu yapmamış, tedavi ile iyileşen, hastalıkları ve şekil bozuklukları.

B) 1. Üretrotomi intern veya üretroplasti ekstern ameliyatına rağmen tekrarlayan üretra darlıkları, üretral stent uygulamaları, penil protezler, parsiyel penektomiler.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Enkontinansla birlikte olan üretra anomalileri ve ameliyatları, devamlı dilatasyon gerektiren üretra darlıkları, artifisyel sfinkter ameliyatları.

2. Kötü huylu prostat tümörleri ve ameliyatları.

MADDE 55

A) 1. Bir ya da iki testisin iç salgı bozukluğu yapmamış ve kişinin erkeklik niteliklerini bozmamış inmemiş testis, hidrosel, grade III varikosel gibi hastalıkları ile bunların sekel ve ameliyatları (Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatları ile inmemiş testis ameliyatları öğrenci olmaya engel teşkil etmez.).

2. Tek ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmamış ve testiküler hormonal fonksiyon bozukluğu yapmamış, doğumsal ya da edinsel bozuklukları, sekelleri, ameliyatları.

B) 1. Tek ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmamış ancak testiküler hormonal fonksiyon bozukluğu yapmış, doğumsal ya da edinsel bozuklukları, ameliyatları.

2. Tedavi ve kontrol sonucu tıbbi ve cerrahi tedaviden yararlanmış bir veya iki taraflı epididim ve testis tüberkülozu.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Tıbbi ve cerrahi tedaviden yararlanmadığı saptanan iki taraflı testis ve epididimis tüberkülozu.

2. Tedavi ile düzeltilmesi imkânsız olan veya cerrahi tedavi ile kısmi düzelme sağlanan hermafrodismus.

3. Bileteral testis yokluğu ya da her iki testisin çıkarılması.

4. Kötü huylu testis tümörleri.

5. Bir ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmuş doğumsal ya da edinsel bozuklukları ve ameliyatları.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 47 Yorum
  1. İbrahim dedi ki:

    İyi günler at nalı böbrek elenmeye sebepmidir

    1. Admin dedi ki:

      askeri sağlık yöbetmelik biraz detaylı incelemeni öneririm

  2. Doğan dedi ki:

    İ!!!!! yi akşamlar çok acil Bi cevaba yardıma ihticaim var. Ben uzman erbaş lik kazandım sağlıktan da geçtim 2. Derece varikosel yazıldı fakat sağlam aldım ama ağrım var şimdi ameliyat olsam herhangi bir sorun olur mu varikosel ameliyatı….. Uzman erbaş olur kararı aldım ve şimdi doktorlar diyor ameliyat olman laizm gidip özel hastane de olmayı düşünüyorum uzman erbaş lik yanar mı bilginiz var mı lütfen cevaplayin

    1. Admin dedi ki:

      Uzman Erbaş olduktan sonra bence olabilirsin sorun olacağını sanmıyorum.

      1. Doğan dedi ki:

        Şuan için sözleşme henüz imza atmadım güvenlik soruşturması olacak daha yeni. Ve ben şimdi ameliyat olsam sorun olur mu çünkü eğitimlerin bitimini beklemek biraz riskli olur varikosel ileri boyutta.. Çoğu diyor ki sağlam alıp geçtiysenbisey olmaz raporları fazla inceleyip de sorusturmazlar

      2. Doğan dedi ki:

        Yani merak ettiğim şey bu ameliyat sisteme düşse sıkıntı olur mu güvenlik soruşturması da veya eğitimden önce. Hani sağlam almışım ya

        1. Admin dedi ki:

          Sorun olacağını sanmıyorum işte kardeşim kesin bilgi için öğrenci isen öğrenci işlerine sor yoksa Personel Temin Merkezine sormanda fayda var

  3. Ali dedi ki:

    Admin benim sağ böbrekde 9.9mm kist var bu sıkıntı olurmu
    Heyetten geçermi

    1. Admin dedi ki:

      Kardeşim askeri yönetmelik çok karışık parça parça sen hangisi için soruyorsun

      1. Murat dedi ki:

        Sözleşmeli er için heyete gireceğim benim sağ böbrekte kis çıktı heyette sıkıntı olurmu

        1. Admin dedi ki:

          Böbrek ile ilgili şartlar yukarıdaki gibi detaylı bilgiyi TSK Sağlık Yönetmeliğinden alabilirisniz

    2. Hakkı Şahin dedi ki:

      Kardeşim benim de 1 cmlik bir kistim var. Bu sene girecem ne gibi bir sonuç elde ettin yardımcı olabilir misin ? 05522516817

  4. şahin aksakal dedi ki:

    hocam bnm sol yumurtalıgım saga göre büyük kanallar genişleme yapmış sizce bu sözleşmeli er lige sorun olurmu .

    1. Admin dedi ki:

      Kardeşim o varikosel olması lazım aramaya varikosel yaz

  5. Can3131 dedi ki:

    Kapalı böbrek taşi ameliyati oldum ve küçük bi iz kaldı böbreğimde taş yok ama şu anda sıkıntı olurmu hocam Astsubaylıkta

    1. Admin dedi ki:

      Sorun olacağını sanmıyorum

    2. Ali dedi ki:

      Uzmanlığa atandım mesaj geldi bana sağlık raporundan geçtim hiç bi sorun yoktu böbreğimde çok küçük bi taş var ama atandım tekrar heyet onaylı sağlık raporu istiyorlar elenir miyim

      1. Admin dedi ki:

        Atandıktan sonra istenileceğini sanmıyorum normalde önceden alınıyor

  6. nazım dedi ki:

    ben sağ tahşaktan hidrosel ameliyatı oldum saglık raporuma hidrosel tanı koyularak komando uzman erbaş olamaz yazdılar benım hiç bir saglık sorunum yoktu tek hidroselden oldum ama 55 maddeyi okudum uzman olama engel teşkil olmaz diyor ne yapayım suç duyurusunda bulunayımmı bana cevap verirmisin adminim sana zahmet

    1. Admin dedi ki:

      yönetmelik senden tarafta ise kesin için bir doktora görün yönetmeliği göster eğer seni haklı bulursa itiraz et kardeşim bence

    2. Kartal dedi ki:

      At nalı böbrek muavzzaf astsubaylığa ve pomeme engel midir hocam

  7. hüseyin yılmaz dedi ki:

    tek testisim yok sözleşmeli er olabilirmiyim ?

error: İçerik Korunmaktadır.