Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nedir? Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur?

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Adayları, bu yazımızda sizlere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nedir? Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur? hakkında bilgiler vereceğiz.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nedir? Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur?
A+
A-

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Adayları, bu yazımızda sizlere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nedir? Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur? hakkında bilgiler vereceğiz.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nedir?

Türk dili ve edebiyatı öğretmeni eğitim kurumları ve okullarda türkçe dersi vermekle görevli kişidir. Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olabilmek için ilk olması gereken dilinizi doğru bir şekilde kullanabilmeli, dilimizdeki yabancı kelimeleri Türkçeden ayırabilmeli ve bu konuda hevesli olmanızdır. Bunun yanında seçtiği alan ile ilgili gelişimleri düzenli olarak takip etmeli, oldukça sabırlı olunmalı, sözel bölümlere ilgili olunmalı, dikkatli ve işine özen göstermeli, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilmeli, düşüncelerini başkalarına açık bir şekilde ifade edebilmeli, kendisine ayrılan ders saatlerinde planlı olmalı ve bu plan eşliğinde öğrencilere belirli bilgi ve beceriler kazandırabilmeli, eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencileri de bu konulara dahil edebilmeli, öğrencilerin gelişimlerini izlemeli sorunlarını çözebilme yetilerine sahip olmalı, eğitim kurumunda veya okulda nöbetçi öğretmen olduğu zamanlarda disiplini sağlayabilmeli, hoşgörü olmalı, her yaş grubuna hitap edebilmeli ve gerektiği zamanlarda empati kurabilmelidir. Öğrencilere dilimizin güzelliğini aşılamalı, dilimizi etkili ve güzel konuşmayı öğretmelidir. Öğretmenlik günümüzde en kutsal mesleklerden biridir ve bu mesleği seçtiğiniz zaman severek yapmanız oldukça önemlidir.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur?

Tür dili ve edebiyatı öğretmenliği okuyabilmeniz için tarih, coğrafya, felsefe, türkçe, dil bilgisi bölümlerine hakim olmanız gerekmektedir. ÖSYM tarafından hazırlanan üniversite sınavına girilmeli ve bu sınav da belirli bir yeterliliğe sahip olmanız gerekir. Bu sınav sonucunda üniversite de Eğitim Bilimleri Fakültesi kazanılır ve bu fakültenin eğitim süreci 5 yıldır.Ayrıca Fen – Edebiyat Fakültelerinden mezun olup Pedagojik Formasyon Sertifikasını alanlarda öğretmenlik unvanını kazanır.

Bu bölüm kazanıldıktan sonra isterseniz meslekte yükselebilirsiniz. Bu süreçte de yapmanı gereken üniversite de yüksek lisans yaparak eğitim görevlisi, doçent veya profesör olabilirsiniz. Meslekte yükselmek için başka bir seçenek daha müfettişlik sınavlarına girerek başarılı oldukları takdir de müfettişlikte yapılabilmektedir. Ayrıca yapılan sınavda başarılı olunduğu zaman başöğretmen ve uzman öğretmende olmanız mümkündür. Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğinde özel eğitim kurumlarında, devlet okullarında, öğrencilere bire bir eğitim vermek, halk eğitim kursları, diksiyon ve hitabet kursları, Radyo-Tv ve basın yayın kuruluşlarında, köşe yazarlığı gibi çalışma olanaklarını da mevcuttur. Devlet okullarında öğretmen olabilmeniz için ise ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmeniz gerekmektedir.

Devlet memuru olabilmeniz için Kamu Personeli Seçme Sınavı türk dili edebiyatı öğretmenlerine 3 adımda gerçekleştirilmektedir. İlk girilen sınav Genel Yetenek- Genel Kültür, ikinci girilen sınav Eğitim Bilimleri, üçüncü ve son sınav ise Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavı olup bu sınavlarda başarılı olunduğu taktirde devlet memuru olmaya hak kazandınız demektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.