Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nedir? Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Adayları, bu yazımızda sizlere Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nedir? Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nedir? Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?
A+
A-

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Adayları, bu yazımızda sizlere Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nedir? Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nedir?

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) trafik kazaları, yangınlar, iş kazaları veya doğal afetler gibi insanların canına zarar verebilecek durumlarda ilk müdahaleyi yapan sağlık çalışanlarıdır. Günümüzde Paramedik adıyla da bilinen acil tıp teknisyenleri 112’nin aranması ardından o bölgeye intikal eden sağlık ekibidir. Acil tıp teknisyenleri intavenöz girişim yapmak, kırık veya çıkıkları stabil hale getirmek, temel yaşam desteği protokollerini uygulamak, yara kapatma ve basit kanamaları kontrol altına almak, mesleğe ait eğitim faaliyetlerine katılmak, oksijen uygulaması yapmak, hasta transferini sağlamak, uygun taşıma tekniklerini bilmek ve hastanın mevcut durumunu kontrol altına almak, iş organizasyonu yapmak, travma durumunu sabitleyerek hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak gibi görevleri mevcuttur. Acil Tıp Teknisyeni (ATT) olabilmeniz için insanlara yardım etmekten hoşlanılması, hassasiyet sahibi olunması ve bir o kadarda soğukkanlı olunması, empati duygusu gelişmiş olması, acil durumlarda hızlı ve sağlıklı kararlar veriyor olması, kişiler arası iletişimin güçlü olması gerekmektedir. Bu manevi özelliklerin yanı sıra erkek öğrenciler de boy oranının 1.65 cm, kız öğrenciler de ise 1.60 cm olması gerekmektedir. Sebebi ise acil durum anında kurtarma ve taşıma işlemi yapılırken ekip arkadaşı ile birlikte sağlıklı ve güvenli bir çalışma yürütebilmesi içindir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

Acil tıp teknisyeni olabilmeniz için en önemli kriter insan anatomisine karşı merakının olması ve bu işi severek yapacak olmasıdır. Bunun dışında 2014 yılına kadar sağlık meslek liselerinde acil tıp teknisyeni yetiştirilip, dikey geçişle üniversite de bu bölümü okuyup mezun olunması yeterli oluyordu. Ancak 2015 yılından sonra büyük bir değişiklik oldu ve artık ÖSYM tarafından hazırlanan üniversite sınavına girip bu sınavda da sayısal alanda başarı gösterilmesi şartı getirildi. Acil tıp teknisyenliği ya da diğer adıyla paramedik adıyla bilinen bu bölüm 2 yıllık bir bölümdür. Önlisans mezunu olmanız bu bölüm için yeterlidir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Çalışma Alanları Neler?

Acil tıp teknisyenleri 112 acil tıp istasyonları, devlet hastaneleri, özel hastaneler, poliklinikler, üniversite hastaneleri, özel tıp merkezleri, özel ambulans servislerinde çalışabilen sağlık çalışanlarıdır. Bir acil tıp teknisyeni devlet hastanelerinde çalışmak isterse bunun için ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Önlisans sınavına girmeli ve bu sınavda yeterli bir puan almalıdır. Son zamanlarda acil tıp teknisyen alımları oldukça fazladır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.