Bekçi Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar
Bekçi adayları bu yazımda sizlere Bekçi Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar sorusuna cevap vereceğim. Aşağıda sizinle paylaşacağım tüm bilgiler Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır.
Bekçi Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor?
Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Maddesi aşağıdaki gibidir. Yazının sonunda Resmi Gazetede yayınlanmış halini bulabilirsiniz.
29 Eylül 2019 Tarihinde Emniyet Sağlık Yönetmeliğinde Güncelleme Yapılmıştır.
Güncel Sağlık Yönetmeliği Maddesidir.
RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
A Dilimi
Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
(1) Ruh sağlığı ve hastalıkları yönünden;
a) Ruhsal yönden sağlam olacaktır. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi, hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları ve kişilik bozukluğu olmayacaktır, bulunması durumunda öğrenciliğe engeldir. Son iki yılın semptomsuz ve tedavisiz geçirilmesi psikiyatrik yönden sağlam kabul edilir. Fakat C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, öğrenciliğe engeldir.
b) Geçmiş muayene ve tedavi ayrıntıları ile geçmiş ilaç kayıtlarını gösteren sistemler üzerinden, kişilerin son iki yıl içerisinde psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde
1) Psikotrop ilacın reçete edildiği ilgili sağlık hizmeti sunucusundan, bahse konu tarihte kişiye psikotrop ilaç reçete edilmesine neden olan muayene ayrıntılarını, tüm klinik bulguları ve diğer ayrıntıları açıklayan bir epikriz raporu getirmesi istenir ve bahse konu psikotrop ilacın hangi sebeple reçete edildiği anlaşılmaya çalışılır. Bu epikriz raporunu kişi kendisi temin ederek getirir.
2) Epikriz raporu görülmesi halinde; psikotrop ilacın reçete edildiği tarihte, kişinin, psikiyatrik tanı kriterlerini karşılayacak düzeyde psikopatolojisinin olup olmadığına, bahse konu psikotrop ilacın psikiyatrik tanı haricindeki diğer branş muayenelerindeki patolojik sürece destek olması amacıyla yazılıp yazılmadığına karar verilir. Bahse konu psikotrop ilacın, psikiyatrik tanı ve tedavi amacıyla yazılmadığına, epikriz raporundaki klinik durumun kısa süreli semptomlarla seyreden ancak psikiyatrik hastalık sınıflaması içinde yer almayan bir klinik durum olduğuna veya tanı kriterlerini doldurmayan geçici bir klinik durum olduğuna karar verilmesi halinde kişi hakkında öğrenci olur kararı verilebilir. (C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, öğrenciliğe engeldir) Son iki yıl içerisinde psikiyatrik tanısı olduğu anlaşılanlara öğrenci olamaz kararı verilir.
3) Son iki yıl içerisinde kişilerin psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde ve psikotrop ilacın reçete edildiği zamana ait epikriz raporu görülemediğinde, psikiyatrik tedavi geçmişi nedeniyle kişi hakkında öğrenci olamaz kararı verilir.
c) Onikofaji (tırnak yeme), trikotilomani (saç, kirpik, kaş vb yolma) gibi durumların mevcudiyetinde daha ayrıntılı değerlendirilerek A dilimi kapsamında olup olmadığına karar verilir.
UYARI: Yukarıda verilen bilgi Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır. Bu alanda daha fazla bilgi ve tıbbı bilgiyi bu alandaki doktora muayene olarak alabilirsiniz. Yönetmeliği aşağıdan indirebilirsiniz.
Hocam benim psikiyatri ilaç geçmişim bu aya kadar devam ediyor ve tanı Yaygın Anksiyete Bozukluğu dr 2021 kadar bitiş tarihi vermiş sıkıntı olur mu?
genel sağlık muayenesi aşamasında doktor incelemesi ile belli olur
Merhaba admin ben son 2 senedir anksiyete bozukluğu tanısı ile ilaç kullanıyordum 2 ay önce bıraktım ve durumum gayet iyi bekçilik ön sağlık genel sağlıkta ilaç gemişimi daha önemli yoksa kişinin o anki durumumu?
İlaç geçmişine bakılıyor ama o genel sağlıkta bakılıyor muayene ile karar veriliyor
İyi günler. Benim bi sorum olacaktı. Benim 2014 ve 2015 yılına ait toplamda iki defa gittiğim psikiyatri geçmişim var. 2014 de uyum bozukluğu yazıyor 2015de genel psikiyatrik muayene yazıyor. Ve istirahat raporu görünüyor ilaç yok. 2 defa psikiyatriye gitmem kronik hastalık olarak mı sayılır? Sizce bi sıkıntı olur mu?
üzerindne baya geçmiş sorun olacağını sanmıyorum
Psikiyatrik yönden son bir yıl içerisinde tedavi görülmemesi yeterli olurmu? Maddelerde geçmişindede hastalık olmayacak diyor?
Son iki yıla bakılıyor
İyi günler kardeşlerim ben bundan 4 ay önce normal haplardan intihar girişiminden bulundum 1 gün yoğum bakımda yattım çıktım ilaç falan yazılmadı ilaç falan kullanmadım sadece e nabızda kendine zarar verme diye bir kayıtım var askerde uzman olarak kaldıgımda önüme engel olarak çıkarmı elenirmiyim ilaç geçmişim falan yok
Muayene sonrası belli olur direk bir şey demek zor