Amasya Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

Amasya Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

BESYO Adayları bu yazımda sizlere Amasya Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu hakkında bilgiler vereceğim.

Amasya Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

Aşağıdaki kılavuz ve parkur 2019 – 2020 yılına aittir. Yeni kılavuz yayınlandığında güncelleme yapılacaktır. Yazının sonunda üniversite tarafından yayınlanan kılavuz paylaşılmıştır.

Jimnastik, hentbol, basketbol ve futbol branşlarının temel becerileri ile çeviklik, hareketlilik, reaksiyon süresi, yön değiştirme ve denge gibi temel motor becerilerin ve doğru karar verme yeteneğinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.

1.İstasyon (Yer Jimnastiği):

Bu istasyonda temel jimnastik becerilerinden düz takla, geri takla, amut ve çember hareketlerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Adayın her hareketteki başarısı 100 üzerinden değerlendirilecektir. Aday sergilediği her hareketten 100 puan üzerinden 50 puanının altına düştüğünde o hareketten başarısız sayılır. Bu istasyonda aday her başarısız hareketinde 5sn.’lik ceza alır, aldığı toplam ceza koordinasyon testinin süresine eklenir. Adayın dörtte dört başarılı olan hareketinde bu istasyonda 5 sn ödül verilmez

2.İstasyon (Hentbol):

Bu istasyonda aday, kaleye 9 metre uzaklıktaki çizginin sağ ve sol tarafına yerleştirilmiş 2 şer adet hentbol topunu,60cm x 60 cm lik hedefe tercih ettiği tek el ile (her atışta farklı el tercih edilebilir) kale atışı yapar. Çift elle yapılan atışlar geçersiz sayılır. Aday çizgiye basmadan çizgi gerisinden toplam 4 (dört) kale atışı yapar. Aday her köşedeki iki toptan birini, tercih ettiği sıraya göre, hentbol kalesinin yakın üst köşesine diğerini ise kalenin uzak üst köşesine kale atışı yapmak zorundadır. Aynı atışlar diğer köşede duran iki hentbol topuyla da tekrarlanır. Bir köşeden kullandığı iki topu da aynı köşeye attığında, ilk atışı o köşe için değerlendirilecek, ikinci atışı ise isabete bakılmaksızın hata olarak kabul edilecektir. Atışların başarılı sayılması için topun muhakkak, belirtilen hedef alan içerisinden kalenin içerisine düşmesi zorunludur. Aday başarısız her atış için 5sn ceza alır. Bu istasyonda 4 atışını da başarıyla tamamlayan aday ise o istasyon için 5sn ödül alır. Adayın başarısız atışları sonucu aldığı cezalar toplanır ve koordinasyon testi süresine eklenir. Adayın dörtte dört isabet sağladığı başarılı atışlar sonucu aldığı 5 sn. ödül koordinasyon testi süresinden düşülür.

3. İstasyon (Basketbol):

Aday bu istasyonda belirlenen alan içerisinde bir  tanesi serbest atış bölgesinde, iki tanesi sağlı sollu olmak üzere 2 sayılık atış bölgesinde bir tanesi de 3 sayılık atış bölgesinde 1.25 cm x1.25 cm renkli bantlarla hazırlanmış alan dışında kutu içine bırakılmış. 4 basketbol topunu kullanarak toplam 4 atış yapacaktır. Adaylar kendileri için belirlenmiş 1.25 cm x1.25 cm alan içerisinden çizgiler dahil olmak 4 topu kullanmak zorundadır. Adaylar başarılı veya başarısız atışlarında kullandığı topu, aldığı yere koymak zorunda değildirler. Aday başarısız her atış için 5sn ceza alır. Bu istasyonda 4 atışını da başarıyla tamamlayan aday ise o istasyon için 5sn ödül alır. Adayın başarısız atışları sonucu aldığı cezalar toplanır ve koordinasyon testi süresine eklenir. Adayın dörtte dört isabet sağladığı başarılı atışlar sonucu aldığı 5 sn. ödül koordinasyon testi süresinden düşülür.

4. İstasyon (Futbol):

Basketbol testini takiben aday, futbol topunu, kaledeki sol üst köşeye (1m. yükseklikte ve 1.5 m. uzunlukta ki hedef alan içerisine);kale ve aut çizgilerinden farklı yerlerde (erkekler 750 cm. 800cm. 850cm. 900cm.; bayanlar ise 650cm. 700cm. 750cm. ve 800cm uzaklıkta) belirlenen alan içerisinde duran toplar ile4 (dört) şut atar. Adaylar başarılı veya başarısız atışlarında kullandığı topu, aldığı yere koymak zorunda değildir. Atışlar sırasında kullanılan topun diğer topların yerini değiştirmesi halinde ilgili personel topları uygun pozisyona getirecektir. Aday başarısız her atış için 5sn ceza alır. Bu istasyonda 4 atışını da başarıyla tamamlayan aday ise o istasyon için 5sn ödül alır. Adayın başarısız atışları sonucu aldığı cezalar toplanır ve koordinasyon testi süresine eklenir. Adayın dörtte dört isabet sağladığı başarılı atışlar sonucu aldığı 5 sn. ödül koordinasyon testi süresinden düşülür.

5. BİTİŞ:

Aday 4. istasyonu tamamladıktan sonra bitiş çizgisindeki fotosellerden dikey pozisyonda koşarak geçer ve koordinasyon parkurunu tamamlar. Bitişte aday kendisinden kaynaklanan davranışlara (yere atarak vb.) bağlı olarak fotoselden geçerek cihazın durmasını sağlamaz ise nizami şekilde fotosel cihazını durdurana kadar sınavını tamamlamamış kabul edilir ve kendisinden nizami bir geçiş yapması beklenir.

NOT: Sınav anında meydana gelebilecek herhangi bir sakatlanma veya sağlık sorununda sadece ilk müdahale yapılır. Acil diğer tıbbi konularda tüm masraflar adaya aittir. Sınav sırasında meydana gelebilecek tüm sağlık sorunlarından aday kendisi sorumludur.

BESYO_2019-2020_OZEL_YETENEK_SİNAVİ_KLAVUZU

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.