Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç Arama İşlemi

Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç Arama İşlemi

Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan Polis Memurları için bu yazımızda Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç Arama İşlemi   hakkında bilgiler vereceğim.

Polisler, Araçlarda Arama İşlemi yetkisini, Adli ve Önleme Arama Yönetmeliğindeki 29. maddesinde yer alan Araçlarda Arama İşlemi ‘den almaktadır. Adli ve Önleme Araması Yönetmeliğindeki Araçlarda Arama İşlemi Aşağıdaki gibidir:

Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır? 

Araçlarda aramanın gerçekleştirileceği yerde, öncelikle kişilerin kaçmasını ve saldırmasını engelleyecek şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınır.

Araç araması sırasında, yapılan aramanın konusu olan eşyanın ne olduğu veya aramanın yapılmasına temel teşkil eden sebepler ilgiliye açıklanır.

Araç araması, kişiye en az sıkıntı verici şekilde ve makul olan en kısa sürede yapılır.

Araç araması, aracın ilk durdurulduğu yerde veya o yerin yakınında, mümkün olduğu kadar başkalarının göremeyeceği tarzda yapılır. Detaylı inceleme yapılması gereken hâllerde, başka yere götürülerek arama yapılabilir.

Deniz şartları sebebiyle aramanın denizde mümkün olmaması veya deniz aracının ayrıntılı aranmasının gerektiği hâllerde şüpheli deniz aracı en yakın ve uygun limana çekilerek arama limanda yapılabilir.

Araç araması sırasında rastlanan özel kâğıt ve zarflar, içinde müsadereye tâbi bir eşya bulunması ihtimali dışında açılmaz; açılsa dahi yazılı bilgiler okunamaz.

Yapılan aramanın neticesinde bir suça ilişkin iz, eser, emare ve delil elde edilirse, kişi yakalanır.

Boş araçların aranmasında, arama yapıldığını belirten bir not bırakılır. Bu notta, arama tutanağının bir kopyasının alınabileceği yer belirtilir.

Bu maddede yazılı işlemler gece de yapılabilir.

Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır

Araçlarda Arama İşlemi Nasıl Yapılır

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.