Jandarma Subay-Astsubay- Uzman Ben – Et Beni Engel Midir?
Asker Adayları bu yazımda sizlere Jandarma Subay-Astsubay- Uzman Ben – Et Beni Engel Midir? sorusunu sağlık raporu işlemlerinde geçerli olan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinden yola çıkarak açıklayacağım.
Sağlamlar ile tespit edilen hastalıkları nedeniyle Hastalıklar Listesinin (A) diliminden kod verilenler hakkında “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilir.
Ben (Nevüs) Nedir?
Benler; vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak, iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiştir. Benlerin bir kısmı doğuşta varken, bazıları ise özellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Ama genetik olarak yatkın kişide yaşam boyu yeni benler oluşabilir.
Belirti ve Bulgular
Benler, vücudun herhangi bir yerinde çok değişik görünümlerde ortaya çıkabilirler. Deri renginde veya pembemsi, açık kahverengi, kahverengi hatta bazen mavi-siyah renkte olabilirler. Şekilleri genellikle oval veya yuvarlak, deriden kabarık veya düz, kıllı veya kılsız görünümdedirler.
Benler zamanla değişikliğe uğrayabilir; ergenlik dönemi, gebelik, güneşe maruz kalma ile büyümeleri hızlanır, yenileri çıkabilir. Doğuştan benler de sonradan olanlara benzer görünümde olabilir ama genellikle edinsel benlerden daha büyük ve daha kıllıdırlar.
Jandarma Subay-Astsubay- Uzman Ben – Et Beni Engel Midir?
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Geçen Madde;
Dudağın ameliyatla düzeltilebilen tek ve iki taraflı yarıkları, anomalileri, hastalıkları, yarık sekelleri, iyi ve kötü huylu tümörleri (bir yıl süre ile remisyonda kalmış), ayrıca hemanjiom tatuaj, keloid, pigmente nevüsler (yüz bölgesinde 4 cm2 ’den, diğer vücut bölgelerinde 10 cm2 ’den büyük olanlar), görünümü ve mimik hareketleri bozan skarlar.
Remisyonda veya sistemik tutulum göstermeyen deri lenfomaları, vücutta yaygın olarak bulunan ya da yüz ve/veya boyunda estetik görünümü belirgin derecede bozan ve tedaviyle düzelmeyen skatrisler, nevüsler, hemanjiyomlar ve iyi huylu diğer deri tümörleri.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği için tıklayınız.
Admin merhaba, karaciğerimde 10 mm yani 1 cm’ e tekabül eden hemanjiyom var 1 adet. Bu yıl pomem ve tsk sağlık şartlarında güncellemeye gitmiş ve resmi gazetede yayınlanmış, KARACİĞER HEMANJİYOM artık pomemde 2cm (2cm) dahil sağlam kabul edilir diye, tsk ise 1cm (1cm) dahil kabul edilir olarak güncellenmiş, sizin bu konu hakkında bilginiz var mı ? LÜTFEN BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?
Evet 2 cm olarak yazıyor emniyet yönetmeliğinde sorun yok yani
a) Batın içindeki organlarda (karaciğer, dalak ve diğer) veya batın içinde bulunan; 2cm’den büyük olan, komplikasyonlu veya komplikasyonsuz hemanjiomlar, hidatik kistler, yabancı cisimler, boyuttan bağımsız olmak üzere komplikasyonlu olan hemanjiomlar, hidatik kistler, yabancı cisimler
Tsk sitesinde ise yuz bolgesinde 4 cm yaziyo ama Benim yüzümde ben var 5 .6 tane küçük ama bi tanesi 0.6 mm büyüklüğün de uzman cavuslukta likta askerde sıkın ti olurmu bilgi verirmisiniz lütfen
yukarıdaki madde TSK sağlık yönetmeliğinden alınmıştır
Merhaba,
benim sırt kısmında 15-20 tane sedef lekesi var. Büyüklük olarak 1-4 cm arasında değişiyor. Polislik ve Astsubaylık sınavına gireceğim, engel olur mu? Tam emin olamadım.
görünmeyen yerde olduğundan sorun olacağını sanmıyorum