Meme Ucu iltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Meme Ucu iltihabı Nedenleri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Meme Ucu iltihabı Nedenleri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Meme Ucu iltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Meme uçlarını ve bu bölgede yapı  kompleksini etkileyen bakteriyel, fungal veya viral enfeksiyonlar nedeni ile iltihaplanma oluşur. Meme ucu iltihabı meme başındaki ağrı ve sıkışma ile kendini gösterir, meme başı bölgesindeki kan damarları ağı oldukça karmaşıktır,  meme bezinden akışkan akıntısı   mastitis veya areolit hastalıkla ilişkilidir. Esas olarak, meme ucu iltihabı emziren annelerde görülür, ancak erkeklerde, bebeklerde ve hamile olmayan ve emzirmeyen kadınlarda da gelişebilir. İkincil bir enfeksiyon olarak kendini gösterebilir, bu durumda, diğer sorumlu hastalıklar, hormonal veya bağışıklık bozuklukları olarak hastalığın gelişmesine neden olabilir.

Meme ucu iltihabı Neden Olur

Bakteriler, mantarlar veya virüsler, diğer bulaşıcı odaklardan gelen kanın akışıyla veya hasarlı cilt yoluyla meme yapısına sızabilirler. Bulaşıcı sürecin esas sorumlusu  Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactia, Herpes virüsü, Candida mantarları olabilir.  Örneğin, meme bezinin kanallarındaki sütün durgunlaşması da uçta iltihaba yol açar, koşullu patojenik floranın çoğalmaya başlamasından dolayı bu durum gelişebilir.  Enfeksiyöz süreç ayrıca meme ucunda bir çatlak ve egzama, alerjik dermatit, intraductal patoloji ve meme bezine travma ile tetiklenebilir. Erkeklerde meme ucunun iltihabı nedenlerine baktığımızda ; jinekomasti, anabolik steroidler, obezite ve diyabet arka planda görülmektedir.

Meme iltihabı Belirtileri

Belirtilerin şiddeti doğrudan patojen, bağışıklık ve ağrının niteliği ile ilişkilidir. Bir mamolog doktor laboratuvar anamnezi  verilerini toplar, meme bezlerini inceler ve palpe eder. Palpasyonda, hastalığın belirtileri meme ucunun büyüklüğündeki bir artışı işaret eder, meme başı-areolar bölgesindeki ağrı, areoladaki sıkışma ve ayrıca meme bezinin ödemi görülebilir. Uçta damarlar kan doludur ve bu nedenle cilt kızarık görünecektir. Cerahatli cüruflu, somatik ve kanlı akıntı gelişebilir.  Ağrılı deşarj kompresyon anında ortaya çıkabilir. Ağrı sırasında emziren anneler ağrı ve yanma hissederler ve meme uçları çok hassas hale gelir. Hastalığın etken maddesi herpes virüsü ise, areola yüzeyinde berrak bir sıvı ile dolu kabarcıklar oluşturur ve şiddetli kaşıntı meydana getirir. Köprücük kemiği altında ve boynun altında bulunan lenf düğümlerinde bir artma gerçekleşir, zayıflık, halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı ve diğer semptomların 38 santigrat dereceye kadar yükselen ateş belirtiler arasındadır.

 Meme iltihabı Tanısı Nasıl Konur?

Teşhis bir mamolog doktor tarafından yapılır. Hastanın öyküsünü aldıktan sonra, hastalığın, emzirme, endokrin patoloji, veya diğer hastalıklarla ilgili olup olmadığını kontrol eder. Daha sonra, doktor bezi ve en yakın lenf bezlerini palpe eder.  Hasta genel ve biyokimyasal bir kan testinin yanı sıra bakteriyolojik kültür için meme ucundan bir parça alır. Ek olarak, hastaya tiroid hormonları, adrenal bezleri, gonadosteroidler ve prolaktin için kan testleri yapılır. Doktor, meme bezinde onkolojik bir işlemden şüpheleniyorsa biyopsiyi uygun görebilir. Hastaya ayrıca kontrastlı duktografi, ultrason ve mamografi de yapılır.

Meme başı iltihabı tedavisi

Hastalığın tedavisi için ilaç en iyi yoldur, meme ucunu ve areolayı tedavi etmek için, iltihaplanma nedenine bağlı olarak bunu giderecek merhemler verilir: bakteri kaynaklı ise – bir antibiyotik verilir.  Ciddi zehirlenme belirtileri veya meme ucundan cerahatli boşalma varsa, penisilinsefalosporin veya tetrasiklin grubunun anti bakteriyel ilaçlarının kullanımını reçete edilir.

Meme ucu iltihabının önlenmesi

Hastalık çoğunlukla emziren anneleri etkiler bu bakımdan, önleyici tedbirler meme bezlerinin uygun ve düzenli bakımını gerektirir. Bebeğin beslenmesi düzgün şekilde yapılmalı,  meme uçlarının derisinin emzirme sonrası ve öncesinde izlemesi ve çatlakları önlemesi gerekir. Ek olarak, asemptomatik olan hastalıkların ilk aşamasını kaçırmamak için bir mamolog tarafından düzenli olarak muayene edilmesi yararlı olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.