2023 PMYO Polislik Çıkmış Mülakat Sorusu ve Cevapları – Güncel

2023 PMYO Polislik Çıkmış Mülakat Sorusu ve Cevapları – Güncel
3.628
A+
A-

Polis Adayları, bu yazımızda PMYO Polislik Çıkmış Mülakat Sorusu ve Cevapları – Güncel sizlere daha önceki yıllarda Polis Akademisi tarafından yapılan mülakatlarda çıkan soruları topladık

PMYO Polislik Çıkmış Mülakat Sorusu ve Cevapları – Güncel

1) “Adaletin ilk kalesi karakoldur.” sözünü açıklayınız.

Dünya da birçok suç ve suçlu vardır, her suçun kendisine göre cezası. Bu cezaların neler olacağı kimin suçlu kimin suçsuz olacağını belirlemek yetkili kurumların belirleyeceği bir kavramdır. Eğer ki herkes kendisine göre adalet sağlamaya kalkarsa o zaman adalet yerine kaos ve huzursuzluk oluşur. O nedenle insanlar adaleti devletten beklemeli ve bunun için ilk kapı olan karakola başvurmalıdır.

2) Ahlaksız bir görev verilirse ne yaparsınız?

Verilen görevin ne amaçla verildiği sonucunun ne olacağı konusuna bakarım ve gelecek için, vatan için, insanlık için olumlu sonuçlar verecekse görevimi yerine getiririm.

3) Akran Zorbalığı nedir?

Bir kişinin aynı yaşta başka bir kişiye karşı yapmış olduğu sözlü ve fiziksel şiddetine denir.

4) Algı Operasyonu nedir?

Var olan ya da oluşacak durumu insanlara aşılamak ve kabul ettirmek durumuna denir. İnsanların düşüncelerini kendi istedikleri gibi değiştirmeyi çabalar.

5) “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” sözünü açıklayınız.

Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında ülkemiz büyük bir sıkıntı içindeydi. Her taraftan işgal edilmiş bir ülkemiz vardı. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları büyük bir kurtuluş savaşı ile yeni bir ülke kurmayı başarmışlardı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yeni bir milli marş ihtiyacı vardı. Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu İstiklal Marşı Türkiye’nin Milli Marşı olarak kabul edildi. Türk Milleti bu dünya da hiçbir zaman vatansız yaşamadı ve yaşamayacaktır da. Mehmet Akif Ersoy yeni badireler, yeni savaşlar yaşamamak ve vatanımıza tekrardan düşmanların saldırısına uğramamasını temenni ederek payidar bir ülke olarak kalmamızı istemiştir.

6) 112 nedir?

AB uyum yasaları çerçevesinde tüm bu acil numaralar 112 çatısı altında toplandı. 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 122 AFAD, 112 Ambulans, 110 İtfaiye, 177 Orman, 158 Sahil Güvenlik olmak üzere 7 acil çağrı numarası birleşti.

7) Alo 155 nedir?

Polis ile vatandaş arasında iletişimi sağlayan ve 7 gün 24 saat yardım alabileceğimiz, ayrıca suçun önlenmesi ve suçluyu yakalamada polise ulaşılabilecek en hızlı hattır.

8) Asayiş nedir?

Bir yerde düzem ve güvenliğin olması, kaygı duyacak hiçbir şeyin olmaması durumuna denir.

9) Asayiş suçları nelerdir?

 Hırsızlık

 Yan Kesicilik

 Dolandırıcılık

 Cinsel Suçlar

 Gasp

 Suç Gelirleri

 Cinayet

10) Asker nedir?

Genelde kırsalda insanların malını, canını, temel hak ve özgürlüklerini, ülkesini içerden ve dışardan gelecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli kanun uygulayıcı kolluk kuvvetlerine denir.

11) Balistik nedir?

Merminin tüm hareketini inceleyen bilim dalına denir.

12) Bekçi Devlet nedir?

Devletin eğitim, güvenlik, adalet gibi temel gereksinimleri yerine getirip ekonomi piyasasına hiçbir şekilde karışmaması düşüncesindeki devlet anlayışıdır.

13) Bilgi Toplumu nedir?

Bilgi teknolojilerinin kullanımını öne çıkararak bilgiyi araştırmayıp, inceleyip, geliştiren topluma Bilgi Toplumu denir.

14) Bilişim Çağı nedir?

Gelişen teknolojinin her geçen gün hayatımızdaki yeri değişmeye ve daha çok iç içe olmaya başladığımız aşikârdır. Yeni nesilde yapılan hemen hemen her işlemde teknolojinin bir parçasını kullanmak zorunda kalmaktayız. Bu teknolojik yapıya göre sistemin yeniden değerlendirip ona göre dizayn edildiği çağa denir.

15) Biyolojik Delil nedir?

Herhangi bir suç ortamında bulunan maddi delillerin dışında suçu işleyenlerin tespiti için kullanılan vücuttan kopan, düşen ya da akan delillere Biyolojik Delil denir.

16) Fiziksel delil nedir?

Olay yerinde mağdur, maktul veya şüpheli üzerinde veya çevresinde bulunan, suçta kullanılan, fiziksel özellik taşıyan ve üzerinde inceleme gerektiren tüm bugulardır. Fiziksel deliller; Silah, mermi çekirdekleri, kovan, kartuşlar, olayla ilgili belge niteliğindeki deliller, lifler, cam veya cam kırıkları, paralar ve kalpazanlık araçları, giyecekler, suçta kullanılan diğer araç ve gereçler,

17) Çapraz Sorgu nedir?

Bir olay karşısında tanık veya sanığın vermiş olduğu ifadenin doğruluğu ve güvenilirliğini test etmek için yapılan sorgulama tekniğidir.

18) Delil nedir?

Herhangi bir olayın çözülmesinde yardımcı olan, olayın gerçekliğini ya da uydurma mı olduğunu kanıtlamaya çalışan araçların genel adıdır.

19) Demokratik ülkelerde halkın Polise olan güveni neden önemlidir?

Demokratik ülkelerde herkes haklar konusunda eşittir. Haklarımızı sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmemiz de tamamen o bölgeye bakan kolluk kuvvetlerinden geçer. Hukukun vermiş olduğu yetkiyi herkese eşit şekilde dağıtmazsa, herkes de eşit şekilde haklardan yararlanamaz. Bu nedenle polise güvenmemiz önemlidir.

20) Dünya’da Bayrağında hilal olan ülke sayınız.

 Türkiye Cumhuriyeti

 KKTC

 Azerbaycan

 Moritanya

 Tunus

 Malezya

 Cezayir

 Pakistan

21) EGM Daire Başkanlıklarından bazılarını söyleyiniz.

 Asayiş Daire Başkanlığı

 Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı

 Güvenlik Dairesi Başkanlığı

 Havacılık Dairesi Başkanlığı

 İstihbarat Dairesi Başkanlığı

 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı

 Koordinasyon Daire Başkanlığı

 Koruma Daire Başkanlığı

 Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

 Özel Güvenlik Daire Başkanlığı

 Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

 Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı

22) Emniyet Genel Müdürümüz kimdir?

Mehmet AKTAŞ

23) Emniyet Teşkilatının kuruluş tarihi ne zamandır?

Yeniçeri Ocağının 1826 yılında kaldırılmasından sonra, İstanbul’da Asakiri Muntazama-i Hassa (Asakir-i Mansure-i Muhammediye) isimli ve polisiye hizmetleri de yapmak üzere yeni bir Askeri teşkilat kurulmuş, Serasker denilen bu teşkilatın komutanı, iç güvenliğin sağlanmasına ait Yeniçeri Ağası’nın yetkilerine sahip olmuştur. Böylece Yeniçeriler ve Yeniçeri Ağası yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye ve Serasker geçmiştir.

1826-1845

10 Nisan 1845’de İstanbul’da “POLİS” adıyla bir teşkilat kurulmuş, yeni kurulan polis teşkilatının görevleri yine aynı tarihte yayınlanan Polis Nizamnamesinde belirtilmiş ve bu durum yabancı elçiliklere de bir yazıyla duyurulmuştur.

24) Emriniz altındaki memur suç işlerse nasıl bir yol izlersiniz?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memurların işlemiş oldukları suçların karşılığı verilecek cezalara göre işlem yapılır.

25) Enerji Tasarrufu nasıl yapılır?

 Geleneksel ampullerin yerine daha tasarruflu olan CFL ve LED ampuller kullanın.

 Evlerimizin yalıtım sistemini kontrol edip, hava kaçaklarını gidermeliyiz.

 Eski ev aletlerini yüksek tasarruflu sertifikaya sahip yeni ürünler ile değiştirmeliyiz.

 Güneşin içeri girmesini için perdeleri açmalıyız.

 Yemek pişirme sırasında yemeğin türüne göre tencere kullanılmalı

26) Etkin pişmanlık nedir?

Bir kişinin işlemiş olduğu suçtan dolayı kendi hür iradesi ile pişman olması ve suçundan dolayı meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi için katkıda bulunması ile uygulanır.

27) Görevi kötüye kullanma nedir?

Herhangi bir kişinin çalıştığı kurumdaki mevkiinin vermiş olduğu yetkiyi kendi ya da başkalarının çıkarı için kullanmaya denir.

28) Halka yürümek nedir?

Özellikle yüksek mevkilerdeki insanların hayat felsefeleri halk olmalıdır. Yaptıkları işi sadece kendileri için değil halk için yapmalı ve halk için faydalı olmalıdır.

29) İçişleri Bakanımız kimdir?

Süleyman SOYLU

30) İlk Emniyet Genel Müdürümüz kimdir?

24.10.1923 – 06.02.1924 yıllarında görevini yapmış olan İsmail Hamit Oktay’dır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.