Seboreik Dermatit Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Seboreik Dermatit Hakkında Bilinmesi Gerekenler?
A+
A-

Seboreik Egzama; daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir egzamadır.

Egzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi egzamanın da birçok çeşidi bulunmaktadır. Egzama belirtileri, çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Hastalara kozmetik görünüm dışında bir zarar vermezler.

Seboreik Egzama Oluşmasının Nedeni Nedir?

Bu tür egzama derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malaszesia isimli mantar mikrobunun aşırı artışı ve buna deri savunma sisteminin verdiği aşırı yanıt nedeni ile oluşur. Saçlarda kepek oluşumu Seboreik egzamanın hafif derecedeki bir türü olup erişkinlerin yarısında görülür.

Kepeklenmesi olan herkeste Seboreik dermatit görülmez ancak Seboreik dermatiti olan hastaların büyük kısmında kepeklenme de vardır. Kış aylarında daha sıktır. Yaz aylarında hastalık daha hafif seyreder. Yorgunluk ve emosyonel stres hastalığı artırabilir.

Hastadan hastaya değişmekle beraber özellikle burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve arka kısmı, kaşlar ve saçlı deri sınırında kırmızı pembe zemin üzerinde ince beyaz kabuklanmalarla ortaya çıkar. Hastaların çoğunda rahatsızlık verecek bulgu yoktur. Bazen göğüs üstünde, koltuk altlarında da ortaya çıkabilir. Saçlı deride kepeklenmelerle seyredebilir.

Özellikle kış aylarında nem oranının düşük ve havanın da soğuk olması, egzama hastalığına bağlı şikayetleri de artırmaktadır. Kapalı ısıtma sistemlerinin yaşam alanını kurutması, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve daha sıcak banyo uygulaması da egzamayı tetikleyebilmektedir.

Tedavide Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tedavi, Seboreik egzama bulgularının olduğu vücut bölgesine göre belirlenir.

Saçlı Deri: Çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanmalıdır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.

Yüz, Kulak ve Burun Civarı: Buradaki mantar mikrobunu azaltmak için mantar karşıtı kremler önerilir. Bunun yanında kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda ise kortizonlu kremler faydalı olur. Kulak iç kısmı için ise kortizonlu solüsyonlar, kulak damlaları faydalı olur.

Vücut: Gövde, sırt, koltuk altı gibi bölgelerde oluştuğunda o bölgelerin mantar karşıtı şampuanlarla yıkanması, şampuanın o bölgede 5-10 dakika bekletildikten sonra durulama yapılması iyi sonuçlar verir.

Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?

Tanısı; klinik muayene ile kolayca konulur. Ancak bazı durumlarda diğer hastalıklardan, özellikle mantar hastalıklarından ayırmak için tetkikler istenebilir. Egzama teşhisi koymak için fiziki muayene ve yama testi yapılmalıdır. Yama testinde ortaya çıkan alerjen, dermatologlar tarafından araştırılmalı ve sonrasında teşhis konulmalıdır.

Yama testi esnasında hastanın sırtına alerjen maddelerin düşük konsantrasyonları yapıştırılır ve 48 ile 72 saat sonra açılarak gözlemlenir. Bu süre içerisinde kişinin spor yapmaması, duş almaması ve testi etkileyecek benzer davranışlarda bulunmaması gerekir. Bölgede kabarma, sulanma ve kızarıklık varsa, hastanın o bölgeye sürülen maddeye karşı alerjisi olduğu tespit edilir. Uygulanan tedavilerle hastalığın bulguları geçici bir süre ortadan kaldırılabilir. Tamamen tedavi olması her zaman mümkün değildir.

Tedavisi

Seboreik egzama tedavisinde hekim kontrolünde şunlar kullanılır:

  • Bazı medikal şampuanlar
  • Kortikosteroidli krem ve losyonlar
  • Antifungaller, pimekrolimus ve sistemik antifungaller.
  • Dermokozmetik bitkisel kremler

Önerilen İçerik: Seboreik Dermatit bitkisel tedavisi nasıl yapılıyor? Konulu yazımızda, egzamanın bitkisel tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında, başka yerde bulamayacağınız önemli bilgilere değindik.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.