Seboreik Dermatit Saç Dökülmesi Neden Olur Mu?
Seboreik dermatit saç dökülmesi genellikle yanlış bir tanımlamadır ve dermatit saç dökülmesine neden olmaz. Bununla birlikte, aşırı kaşıma saç köklerinizi yaralayabilir ve bazı saç dökülmelerine neden olabilir.
Ek olarak, Seboreik dermatit ile ilişkili ekstra sebum malassezia büyümesini tetikleyebilir. Bu, çoğu insanın derisinde doğal olarak bulunan bir maya türüdür. Kontrolden çıktığında, saçların yakınlarda büyümesini zorlaştıran iltihaplanmaya neden olabilir.
Seboreik Dermatit Saç Dökülmesi
Seboreik dermatit saç dökülmesi diye nitelenen saç dökülmesi, çoğunlukla gençleri (20 ile 30 yaşları arasında başlayan) erkekleri etkileyen, çoğunlukla frontal bölgeyi ve saç tacını etkileyen bir erken saç dökülmesi şeklidir. Sebep, durumun adından da anlaşılacağı gibi, saç dökülmesine neden olan veya hızlandıran aşırı sebum üretimiyle ilgilidir.
Seboreik saç dökülmesine eşlik eden semptomlar kaşıntı, kafa derisi ağrısı ve yağlı kepeklerdir. Aşırı yağ bezi aktivitesi hormonal dengesizliklerden veya testosteronu dihidrotestosterona (DHT) dönüştüren 5-alfa redüktaz adlı bir enzimden kaynaklanır. Bu dönüştürücü enzimlerin ve kafa derisinde bulunan androjenleri (testosteron) yakalayan reseptörlerin miktarı, durumdan duruma değişir ve üretilen sebum miktarını etkiler. Seboreik saç dökülmesinin ciddiyeti, enzimlerin ve reseptörlerin saç derisine nasıl dağıldığına bağlıdır.
Seboreik dermatit tedavisi için birçok yol vardır. Ancak, işe yarayan bir tane bulmadan önce birkaçını denemeniz gerekebilir. Bazı insanlar tedavilerin bir kombinasyonunun en iyi sonucu bulduğunu görürler. Doktorunuz muhtemelen reçetesiz (OTC) ilaçlar denemenizi önerecektir. Bunlar işe yaramazsa, reçeteli tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Saç derisindeki Seboreik dermatit için başlıca OTC tedavileri, kepek tedavisi için tasarlanmış ilaçlı şampuanlardır. Hafif seboreik dermatit vakalarında, sadece birkaç hafta ilaçlı şampuan kullanmanız gerekebilir. Eğer açık renkli saçlarınız varsa, solmaya neden olabilecek selenyum sülfitten uzak durmak isteyebilirsiniz.
Reçeteli Tedavi
İlaçlı şampuanlar veya doğal ilaçlar herhangi bir rahatlama sağlamazsa, reçete için doktorunuzu görmeniz gerekebilir.
Kortikosteroid Kremleri, Merhemleri veya Şampuanları
Reçeteli hidrokortizon, fluosinolon (Synalar, Capex), desonid (Desonate, DesOwen) ve klobetasol (Clobex, Cormax) iltihabı azaltmada yardımcı olabilir. Bu, etkilenen bölgede saçın uzamasını kolaylaştırır. Genellikle etkili olmalarına rağmen, cilt inceltme gibi yan etkilerden kaçınmak için bir seferde yalnızca bir veya iki hafta kullanmanız gerekir.
Antifungal Kremler, Jeller ve Şampuanlar
Daha şiddetli Seboreik dermatit için doktorunuz ketokonazol veya siklopiroks içeren bir ürün reçete edebilir.
Antifungal İlaç Tedavisi
Topikal kortikosteroidler ve antifungal ajanlar yardımcı görünmüyorsa, doktorunuz oral bir antifungal ilaç önerebilir. Bunlar genellikle son çare olarak reçete edilir, çünkü birçok ilaç yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşime neden olma eğilimindedir.
Seboreik dermatit saç dökülmesi, aşırı kaşınma veya mantarın aşırı büyümesinden dolayı, geçicidir. İltihap yok olunca saçlarınız tekrar uzar. Seboreik dermatit sıklıkla saç derisini etkileyen yaygın bir durumdur. Bazen iltihaplanmalardan veya agresif çizilmelerden küçük saç dökülmesine neden olabilir. Bununla birlikte, bu durum OTC ya da reçeteli muamele ile tedavi edildikten sonra saçlar uzamaya başlar.
Özetle; hastalık sürecinde saç dökülmesi ve kırılması gibi sonuçlar ortaya çıksa da, bu tedavi edilebilir durumdur. Saç dökülmesi sorunu, tedavi sonrasında ortadan kaldırılabilmektedir. Meydana gelen saç dökülmesinin geçici ve tedavi edilebilir bir durum olduğunu bilmeyen hastalar, ekstra bir stres yaşamaktadır. Ki hastalığın nedenleri arasında, streste önemli bir faktör olarak görülmektedir. Bu nedenle yaşanan stres sonucu, hastalık daha ileri boyuta taşınabilmektedir.
Seboreik Dermatit saç dökülmesine neden olur mu? Sorusuna cevaplar verdik. Seboreik dermatit nedir? Başlıklı içeriğimizi okuyarak, rahatsızlığın tanımının yanı sıra, nedenleri, belirtileri ve evreleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.