Yüzde Egzama İçin Seboreik Dermatit Kremi Etkili Mi?
Yüzde Egzama, derinin iltihabi durumunu tanımlayan genel bir terimdir. Dermatitten etkilenen cilt üzerinde, içi sıvı veya irin dolu kabarcıklar, sızıntı, kabuklanma, bu kabukların kuruyarak pullanıp dökülmesi gibi belirtiler görülebilir.
Dermatite örnek olarak, çeşitli kimyasal, metal, bitki gibi pek çok madde ile temasa bağlı olarak gelişen Atopik dermatit (egzama), kepek, döküntüler kızarıklıklar verilebilir. En yaygın türleri Atopik egzama, kontakt dermatit, Seboreik egzama ve çocuk bezi egzamasıdır. Ülkemizde; 6-13 yaş arası çocuklarda %4,3, 10-11 yaş arası çocuklarda ise %8,1 oranında görülmektedir. Çalışmaların birçoğunda kızlarda erkeklere göre görülme oranı daha fazla olarak bulunmuştur.
Dermatit, bulaşıcı olmayan oldukça yaygın bir hastalıktır ve genellikle hayatı tehdit edici değildir. Yine de kişiyi rahatsız etmektedir. Kişisel bakım ile bazı ilaçların kombinasyonlarını içeren adımlar tedavide yardımcı olabilmektedir. Eğer bu şikayetler günlük yaşantıyı bozuyor, geceleri uykusuzluğa neden oluyorsa, ciltte ağrı varsa, ciltte enfeksiyon şüphesi varsa, kişisel bakım ve hijyen ile hastalık tedavi edilememişse bir doktora gitmek gerekir.
Dermatit sonucu ortaya çıkmış kızarıklığı kaşımak açık yaralara ve bu yaraların enfekte olmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar ise vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve çok nadir de olsa yaşamı tehdit edebilir.
Yüzde Egzama Tedavisinde Seboreik Dermatit Kremi
Yumuşak, pürüzsüz ve dayanıklı bir cilt için gayret göstermek önemlidir. Farklı nemlendiricilerin farklı yağ içeriği vardır. Cilt ne kadar kuru olursa, bir o kadar yağlı kremler kullanılmalıdır.
Alternatif olarak yulaf ekstresi içeren kremler veya cildin kendi nemini bağlayan karbamid kullanılabilir. Biraz yanma hissi verebilir, ama tamamen tehlikesizdir.
Kaşıntı veren kırmızı egzama lekeleri durumunda Seboreik Dermatit Kremi veya kortizon kremi genellikle ilk tercihtir.
Immünomodülatörler diye adlandırılan-Elidel ve Protopic- kortizon katkısız egzama kremleri, kortizon kremleri yerine iyi alternatifler olabilir. Bunlar günde 2 kez uygulanır. Tüm egzama tedavisi bireyseldir ve orta şiddetli egzamadan daha ciddi durumlarda, tedavi formu doktor ile iş birliği içinde hazırlanır.
Yüzde Egzama tedavisi üç ana prensibe dayanır:
- Derinin nemlendirilmesi; bozulmuş deri bariyerine yönelik olarak derinin nemlendirilmesi ilk ve en önemli adımdır.
- Enflasyonun yani yangının önlenmesi; mikroorganizmaların kümeler oluşturması ve çoğalmasının kontrolü ile inflamasyonun yani yangının önlenmesi ve baskılanması
- İritan ve alerjik maddelerden kaçınılması da diğer önemli basamaktır. Kimyasallar, alkalin sabunlar, ev tozu bu maddelerin başında gelmektedir.
İlaç Tedavisi:
İlaç tedavisinde tropikal olarak kortikosteroid içeren krem ve pomadlar, kalsinörin inhibitörleri kullanılır. Fototerapi, antimikrobiyal ajanlar, sistemik immunsupresif ajanlar, antihistaminikler hastalığın şiddetine göre ve hastanın tedaviye yanıtına göre seçilmektedir.
Bozulmuş deri bariyerinin desteklenmesi ve iyi bir nemlendirme önemlidir. Ilık banyo sonrası ilk üç dakika içinde derinin nemlendirilmesi, derinin bariyer fonksiyonunu ve nem oranını arttırır. Nemlendirme için yağ içinde su emülsiyonu tercih edilmelidir. Alfa ve beta hidroksil asitler veya üre içeren emülsiyonlar derinin nem tutma kapasitesini arttırırlar, ancak yangılı, kırmızılıkların olduğu deride yanma batma hissine yol açabilirler, bu nedenle öncelikle yüzde egzama olan küçük bir alana tatbik edilmeli, reaksiyon gelişmezse tüm vücuda uygulanmalıdır. Bebek ve çocuklarda üre en fazla %4 erişkinde ise en fazla %10 oranında kullanılmalıdır. Bunun dışında %20’lik gliserolün ve seramid içeren yağların derinin nemlenmesini arttırdığı gösterilmiştir.
Yüzde Egzama olan hastaların deri temizliğinde hafif, alkali olmayan özellikteki temizleyiciler kullanılması, köpük banyolarından ve kokulu banyo tuzlarından kaçınılması önerilmektedir.
Önerilen İçerik: Yüzde Kaşıntı ve Pullanma Seboreik Yüzde Dermatit Belirtileri Mi? başlıklı içeriğimizde, yüzde meydana gelen pullanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerin, Seboreik dermatit belirtisi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.