Eczacı Nedir? Eczacı Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler?

Eczacı Adayları, bu yazımızda sizlere Eczacı Nedir? Eczacı Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

Eczacı Nedir? Eczacı Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler?
A+
A-

Eczacı Adayları, bu yazımızda sizlere Eczacı Nedir? Eczacı Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.

Eczacı Nedir?

Eczacı hastalara ilaçların kullanımı ile ilgili bilgi veren, doktorlar tarafından düzenlenen reçetedeki ilaçları temin eden, hastalara ilaçların kullanımı ve yan etkileri hakkında bilgi veren, reçetelerin uygunluğunu kontrol eden, hastanın ilacını ne zaman ve nasıl alacağı hakkında bilgi veren, tıbbi ekipmanlar hakkında kişilere danışmanlık yapan, ilaç ve kimyasal maddelere alerjisi olmayan, hastaların ihtiyacı olan ilaçları alabilmesi için sigorta şirketleriyle anlaşma yapan bir sağlık çalışanıdır.

Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacı olabilmeniz için üniversitelerde Eczacılık Fakültesi bölümünün kazanılması gerekmektedir. Bu bölümün kazanılabilmesi içinde üniversite sınavına hazırlanıldığı zamanlarda sayısal derslerin çok iyi olması gerekmektedir. Eczacılık Fakültelerinde eğitim 5 yıl sürmektedir.

4 yıl boyunca hem teorik hem de pratik bilgiler alınmaktadır.5. yılda ise kişi staj eğitimi ve bunun yanında bitirme projesi yapılmaktadır. Okul bittikten sonra 1 yıl boyunca eczacı yardımcısı olarak çalıştıktan sonra kişi isterse kendine ait bir eczane açabilmektedir. Eczacılıkta isterseniz yükselmenizde mümkündür. Bunun için ise ÖSYM tarafından hazırlanan Uzman Eczacılık Sınavı (UES) vardır. Bu sınav yılda bir yapılmaktadır. Aday ise bu sınava girip 3 yıl eğitim sürecinde tez hazırlayarak “Uzman Eczacı” unvanını alabilmektedir.

Çalışma Alanları Neler?

Eczacılıkta iş bulma imkanınızda oldukça fazladır sebebi ise sürekli gereklilik duyulabilecek temel bir meslektir. Eczacılar çeşitli laboratuvarlarda, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında iş bulabilme olanaklarına sahiptir. Eczacıların çalıştıkları ortamlar fazlasıyla temiz ve hijyeniktir. Eczane de çalışan insanlar kişilerle sürekli iletişim halindedir. İş imkanları fazla olan eczacılık bölümünde çalıştıkları kurumlara bağlı olarak belirli aralıklarla nöbette tutmaktadırlar.

Eczacılar çeşitli firmaların (ilaçlar dışında bitkisel ilaçların) tanıtımını da yapmaktadır. Bunun yanı sıra kendilerine ait özel formülleri de var. Eczacı olarak bir devlet kurumunda çalışmak isterseniz de bunun için yine ÖSYM tarafından yılda bir olarak hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeniz ve yeterli bir puan almanız gerekmektedir. Atama puanları çok fazla yüksek değildir. Ama tabi ki bu bölümü kazanırken ki sayısal bilgiler Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) içinde işe yarayacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.