Hasta Bakıcı Nedir, Ne İş Yapar? Hasta Bakıcı Nasıl Olunur? Hasta Bakıcı Maaşları

Hasta Bakıcı Nedir, Ne İş Yapar? Hasta Bakıcı Nasıl Olunur? Hasta Bakıcı Maaşları Hasta bakıcı, geçirdiği bir operasyon ya da ameliyat sonrasında bakıma ihtiyaç duyan, yatalak, yaşlı veya kendi bakımını yerine getiremeyen hastalara refakat eden kişidir. Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.

Hasta Bakıcı Nedir, Ne İş Yapar? Hasta Bakıcı Nasıl Olunur? Hasta Bakıcı Maaşları
A+
A-

Hasta Bakıcı Nedir, Ne İş Yapar? Hasta Bakıcı Nasıl Olunur? Hasta Bakıcı Maaşları Hasta bakıcı, geçirdiği bir operasyon ya da ameliyat sonrasında bakıma ihtiyaç duyan, yatalak, yaşlı veya kendi bakımını yerine getiremeyen hastalara refakat eden kişidir. Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.

Hasta Bakıcı Ne İş Yapar?

Bakıma muhtaç hastalara refakat ettikleri için hasta bakıcıların, dikkatle ve sabırla yerine getirmeleri gereken birçok görev vardır. Bu görevlerin arasında şunlar yer alır;

  • Hastanın kullanması gereken ilaçları takip etmek; ilaçların doğru zamanda ve doğru dozda alınmasını sağlamak,
  • Varsa hastanın pansumanını değiştirmek,
  • Hastanın tuvalete gitmesine, yemek yemesine, üstünü değiştirmesine ve kişisel temizliğine yardımcı olmak,
  • Hastanın doğru pozisyonda yatmasını sağlamak; doktorun talimatlarına göre hastanın yatağını ayarlamak,
  • Hastanın odasının temiz ve havadar kalmasını sağlamak,
  • Gereken durumlarda ilk yardım uygulamak.

Hasta Bakıcıların Görevleri Nelerdir?

Hasta bakıcılar hastanede/evde hastalara veya yaşlılara hizmet veren kişilerdir. Hasta bakıcıların görevleri oldukça fazla ve çeşitlidir. Hastanın yaşına, hastanın hastalığına veya yaşlı bir birey ise bakım taleplerine göre değişkenlik göstermektedir.

Hasta bakıcılar evde bakım hizmetleri için ne kadar süre ile görevlendirildiler ise o kadar sürede hastalara bakım desteği sağlarlar. Hasta bakıcıların hasta bakım süreleri hastaların durumlarına ve hasta yakınlarının taleplerine göre saatlik, ½ günlük (12 saatlik), günlük (24 saatlik), haftalık veya aylık olarak değişkenlik göstermektedir.

  • Hasta bakıcının görevleri arasında hastanın günlük takip edilmesi gereken tansiyon, ateş, solunum değerlerinin alınarak not edilmesi ve takip edilmesi vardır.
  • Hasta bakıcılar hastaların tansiyon veya şeker hastalıkları varsa belirlenen aralıklarda varsa tansiyon ölçümleri veya insülin uygulamalarını takip eder.
  • Hasta bakıcılar hastaların günlük alması gereken ilaçları öğrenerek ilacı alması gerektiği saatte haber verir, hastanın ilaçlarını almasını sağlar.
  • Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
  • Hasta bakıcıların diğer bir görevi de, hasta veya yaşlı bireylerin banyo ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hasta yatalak veya tekerlekli sandalyede değilse hastayı banyoya götürerek banyo yapmasına yardım eder. Eğer hasta yatağa bağımlı ise silme banyo denilen yöntem ile kafasını ve vücudunu siler ve temizler.
  • Hasta bakıcılar banyo sonrasında hastaların saçlarını tarar, ağız bakımlarını yapar, erkek hastalarda traş olmalarına yardım eder, tırnaklarının kesilmesini yapar. Giyinmelerine yardım eder.
  • Hasta bakıcıların önemli görevlerinden biri hastalara pozisyon vermeleridir. Hastalık nedeniyle uzun süre yatakta kalan hastalarda bası yarası denilen yatak yaraları görülmektedir. Yatak yaraları genellikle hastaların kuyruk sokumlarında, dirseklerinde, omuz ve sırt bölgelerinde, dizlerinde ve topuklarında görülebilmektedir. Hastada tedavi süresinde yatak yarası açılmaması için hasta bakıcılar hastaları yatakları içerisinde 2 saatte bir yön değiştirmelerini sağlayarak basının azalmasını sağlarlar.
  • Hastalar ayağa kalkabilecek veya yürüyebilecek durumdalar ise ev içerisinde kısa yürüyüşler yaptırarak hareket etmelerini sağlarlar.
  • Hasta yatağa bağımlı veya tekerlekli sandalyede ise fizyoterapistin verdiği belirli adetteki pasif egzersizleri hasta bakıcılar her gün hastaya yaptırır.
  • Hasta bakıcıların psikolojik anlamda hastaya en büyük destekleri, moral vermeleri ve hastaları tedavideki ilerleme konusunda motive etmeleridir.
  • Hasta bakıcılar 24 saat hastaların veya yaşlı bireylerin yanında olduklarından hastanın genel durumu veya gün içerisinde yaşanan değişiklikleri aile yakınlarına ve hemşiresine ileterek bilgilendirme yapar.

Hasta Bakıcı Nasıl Olunur?

Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ya da Anadolu Teknik Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından veya üniversitelerin Hasta Bakıcılığı ve Yaşlı Hizmetleri ön lisans programından mezun olmuş kişiler hasta bakıcı olarak çalışabilir. Bu bölümlerden mezun değilseniz; Hasta ve Yaşlı Bakımı alanında açılan çeşitli eğitimlere ve kurslara katılarak da hasta bakıcılığı sertifikası edinebilirsiniz.

  • Anatomi ve fizyoloji
  • Temel ilaç bilgisi
  • Yaşlı ve hasta kişisel bakımı
  • Yaşlı ve hasta beslenmesi
  • İlk yardım ve pansuman uygulamaları
  • Kronik hastalıklar
  • Yaşlı iletişimi ve rehabilitasyon

bu eğitimler arasında yer alır.

Hasta Bakıcı olmak isteyen kişilerin bazı yeteneklere sahip olması gerekir;

  1. Serum takma konusunda bilgi sahibi olmalı.
  2. Aspire yapmayı iyi derecede bilmeli.
  3. İğne vurma yöntemlerine hakim olmalı.
  4. Hastanın düzenli ilaç almasını sağlamalı.
  5. Yatalak kişilerin alt temizliğini yapmalı.
  6. Hastaların banyo, kıyafet değişimi gibi kişisel bakımlarına yardımcı olmalı.
  7. Gerekli durumlarda hastayı gezdirmeli.
  8. Besin listesine uygun yemeklerin hazırlanmasını sağlamalı.
  9. Tansiyon ve şeker aletini kullanabilmeli.
  10. Pansuman yapmalı.
  11. İlk yardım bilgisine sahip olmalı.
  12. Eksilen malzemeler hakkında önceden bilgi vermeli.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.