Seboreik Dermatit Kimlerde ve Hangi Yaşta Görülür?

Seboreik Dermatit Kimlerde ve Hangi Yaşta Görülür?
A+
A-

Seboreik Egzama, genellikle kafa derinizi etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Pullu lekelere, kırmızı cilde ve inatçı kepeklere neden olur.

Seboreik dermatit ayrıca yüz, burnun yanları, kaşlar, kulaklar, göz kapakları ve göğüs gibi vücudun yağlı bölgelerini de etkileyebilir. Sedef, egzama veya alerjik reaksiyonlara benzeyen yaygın bir cilt hastalığıdır.

Seboreik dermatit, tedavi olmadan kaybolabilir. Veya belirtiler geçmeden önce birçok tekrarlı tedaviye ihtiyacınız olabilir. Sebore olarak da bilinen Seboreik egzama, uzun süreli cilt hastalığıdır. Deride doğal olarak yaşayan mikroorganizmalar da Seboreik dermatite katkıda bulunabilir.

Çocukluk çağı ve erişkin Seboreik dermatit formları vardır. Bazen sedef hastalığı yani sebopsoriasis ile ilişkilidir. Seboreik dermatit, Seboreik egzama olarak da bilinir. Seboreik dermatitin nedeni tam olarak anlaşılmamıştır.

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?

Her yaştan insanlarda bebekler de dahil olmak üzere Seboreik dermatit gelişebilir. İnfantil Seboreik dermatit, 3 aylıktan küçük bebekleri etkiler ve genellikle 6-12 aylık iyileşir. Yetişkin Seboreik dermatit geç ergenlik döneminde başlar. Yaygınlık genç erişkinlerde ve yaşlılarda en yüksektir. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Genellikle hastalar hafif kızarıklık, pullu cilt lezyonları ve bazı durumlarda saç dökülmesi yaşarlar.

Aşağıdaki faktörler bazen ciddi yetişkin Seboreik dermatit ile ilişkilidir:

  • Yağlı cilt (sebore)
  • Seboreik dermatite veya ailede sedef hastalığı öyküsüne ailevi eğilim
  • İmmünosupresyon: organ nakli alıcı, insan immun yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu ve lenfoma hastaları
  • Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar: Parkinson hastalığı, geç diskinezi, depresyon, epilepsi, fasiyal sinir felci, omurilik yaralanması ve Down sendromu gibi konjenital bozukluklar
  • Psoralen ve ultraviyole A (PUVA) tedavisi ile sedef hastalığı tedavisi
  • Uyku eksikliği ve stresli olaylar.

Bağışıklık sistemini (HIV / AIDS ve sedef hastalığı gibi) ve Parkinson hastalığı gibi sinir sistemini etkileyen belirli hastalıkları olan hastalar da Seboreik dermatit gelişme riski altındadır. Ayrıca epilepsi, alkolizm, akne, rosacea ve depresyon ve yeme bozuklukları gibi zihinsel sağlık sorunları olan insanları da etkileyebilir.

Seboreik Egzama Klinik Özellikleri Nelerdir?

İnfantil Seboreik dermatit

Pul pul veya kabuğu soyulabilen somon pembesi yamaları vardır. Kaşıntılı değildir, bu yüzden bebek döküntüden rahatsız olur.

Yetişkin Seboreik dermatit

Seboreik dermatit, kafa derisini, yüzü (burnun etrafındaki kırışıklıkları, kulakların arkasını, kaşların içini) ve üst gövdeyi etkiler.

Tedavi

Doktorunuz Seboreik dermatit teşhisi koyduktan sonra, listelenenlere benzer evde ilaçları denemenizi önerebilir. Bu işe yaramazsa, reçeteli ilaçlar gibi başka tedaviler de mevcuttur. Kortikosteroidler doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir ve etkili çalışır ancak cildin incelmesi gibi yan etkilerden kaçınmak için az miktarda kullanılmalıdır.

Cilt rahatsızlığının sekonder döküntü ile enfekte olduğunu düşünüyorsanız ya da Seboreik egzama tarafından aşırı derecede endişeli veya utanç duyuyorsanız doktorunuzu da ziyaret etmelisiniz. Sizi günlük görevleri yerine getirmekten alıkoymamalı, gece uykunuzu kaybetmenize neden olmamalıdır.

Tipik tedavi antifungal krem ve antienflamatuar ajanlardır. Spesifik olarak ketokonazol veya siklopiroks etkilidir. Kortikosteroidlerin uygun olmadığı durumlarda veya uzun süre kullanıldıklarında takrolimus (Protopik) veya pimekrolimus (Elidel) gibi bir kortikosteroid dışı topikal ilaç verilebilir. Bu ilaçlara topikal kalsinörin inhibitörleri (TCI’ler) denir ve iki yaş ve üstü yetişkinler ve çocuklar tarafından kullanılması onaylanmıştır. Oral antifungal ajanlar çok ciddi durumlarda kullanılabilir.

Hastalığın tedavisi için elma sirkesi, farklı içerikteki sabunlar ve karbonat tedavisi kullanılabilir bitkisel tedavi yöntemleri arasında bulunsa da, bu yöntemleri denemeden önce de yine doktor tavsiyesi almanız önem taşımaktadır.

Önerilen İçerik: Seboreik Dermatit kremi nelerdir? Başlıklı yazımızda, hastalığın tanımının yanı sıra, hastalığın tedavisinde kullanılan kremle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.